Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Összefügg a vastag- és végbéldaganattal a magas vércukorszint

kategória: Daganatos betegségek

Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy idősebb nőkben összefüggés lehet a magas vércukorszint és a vastagbélben vagy a végbélben jelentkező rák megnövekedett kockázata között. A British Journal of Cancer legfrissebb számában megjelent tanulmányhoz a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatói ötezer menopauzán átesett nő adatait vizsgálták. A kutatási időszak elején megmérték az éhgyomri vércukorszintet és az inzulinszintet, majd ezeket a méréseket több alkalommal megismételték a következő tizenkét évben. A kutatási időszakban 81 nőben mutattak ki vastag- és végbéldaganatot.

A kutatók kimutatták, hogy a kutatás kezdetén magas vércukorszintű nőkben nagyobb valószínűséggel alakult ki kolorektális daganat, és a legmagasabb harmadba eső vércukorszintűek esetében közel kétszer magasabb volt az ilyen daganat valószínűsége, mint a legalacsonyabb harmadba esőkben. Az inzulinszint és a vastag- és végbélrák kockázata között nem mutattak ki összefüggést.


Az elhízás, amely gyakran jár együtt magas vércukor- és inzulinszinttel, közismert kockázati tényezője a kolorektális ráknak. Régóta úgy vélik, hogy a kolorektális daganat megnövekedett kockázata az inzulinszint következtében áll összefüggésben az elhízással, de ez a kutatás azt sugallja, hogy valójában inkább a vércukorszint állhat a háttérben.

Geoffrey Kabat, a kutatás vezetője elmondta, a következő lépésben azt a mechanizmust kell azonosítani, amelynek révén a megnövekedett vércukorszint a vastag- és végbélrák kialakulásához vezethet. Elképzelhető, hogy a megnövekedett glükózszint a növekedési faktorok és gyulladásos faktorok magas vérszintjével áll összefüggésben, melyek serkentik a bélpolipok növekedését. A polipok némelyike pedig később daganattá fejlődhet.

Animáció: HáziPatika.com

2011.12.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések