Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mintha villám hasítana bele

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

A villámlás befolyásolhatja a fejfájás és a migrén kialakulását - a Cincinnati Egyetem kutatói szerint. A Cephalalgia januári számában közzétett kutatás első alkalommal kapcsolja össze a villámlást és a fejfájást. Az eredmények segíthetnek a krónikus betegeknek a fejfájás és a migrén hatékonyabb előrejelzésében, hogy gyorsabban megkezdhessék a megelőző kezelést.


A kutatók Geoffrey Martin és Vincent Martin vezetésével kimutatták, hogy 31 százalékkal magasabb a fejfájás, és 28 százalékkal magasabb a migrén kockázata a krónikus fejfájásban szenvedő betegekben az olyan napokon, amikor villám csapott le a beteg otthonának 40 kilométeres körzetében. Ezenkívül az újonnan kialakuló fejfájás és migrén kockázata is 24, illetve 23 százalékkal nőtt a kutatás résztvevőiben.

"Több kutatás is egymásnak ellentmondó eredményeket hozott az időjárási jelenségek, köztük a légnyomás, a páratartalom és a fejfájás összefüggéséről - magyarázta Geoffrey Martin. - Kutatásunk azonban teljesen egyértelműen kimutatja a villámlás és a vele járó meteorológiai tényezők kapcsolatát a fejfájások kialakulásával."

Martin elmondta, hogy egyelőre nem ismerjük pontosan a villámlás és a fejfájás összefüggésének hátterében álló mechanizmusokat, de feltételezhetjük, hogy a villámból származó elektromágneses hullámok válthatják ki a fejfájásokat, vagy a légszennyező anyagok, például az ózon vagy a gombaspórák a villámlás hatására megemelkedő szintje vezethet migrénhez. Az időjárás fejfájásra gyakorolt hatása nagyon összetett, ezért további kutatásokkal kell pontosabban meghatározni a villámlás és a vihar szerepét a fejfájás kialakulásában.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések