Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Összeépül a csonttal az új pótlóanyag

kategória: Reumatológiai problémák, Új termékek, szolgáltatások

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte az 50 évesnél idősebbek fele szenved csont- és ízületi betegségekben. Sikerrel teszteltek egy csonthelyettesítő anyagot a krakkói bányászati és kohászati akadémia anyagmérnökei. A szivacsszerű készítmény a nehezen visszaépülő, sérült vagy hiányos csontszövet rekonstrukcióját serkenti, majd beépül a szervezetbe, csökkentve a szükséges beavatkozások számát. A 90 százalékban levegőből álló, maradék részében a természetes szövetek tulajdonságait utánzó anyagból készült szivacsszerű vázra épül vissza a csontozat, így a mesterséges anyag is teljesen beépül a szervezetbe.

Az új készítményt várhatóan a csontozat nehezen gyógyuló sérüléseinek kezelésében vagy a daganatok kiműtése után hiányos szövetek visszaépítésében fogják alkalmazni, mert azon kívül, hogy a szervezetet saját csontsejtek termelésére készteti, nem igényel sebészeti eltávolítást - mondta a lengyel rádiónak Elzbieta Pamula, a projekt vezetője. A hiányos vagy sérült csontozatot jelenleg átültetéssel vagy implantátumokkal pótolják, de a létező módszerek se nem egyszerűek, se nem olcsók - hangsúlyozta a kutató.

A több mint 10 éves, költséges projekt keretében az egyik kelet-lengyelországi természettudományi egyetemen állatokon is tesztelték az új anyagot. Az etikai bizottság engedélyével végzett műtétek sikeresnek bizonyultak, de ahhoz, hogy a készítmény piacra kerülhessen, egyebek közt klinikai kísérletek lebonyolítására van szükség.

2012.02.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések