Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtekkel vakságot fordítottak vissza

kategória: Őssejt, Szemészet

Alkalmazott technikájuk hosszú távú sikeréről számoltak be olasz orvosok, akik égés által okozott szemsérüléseket őssejtekből növesztett szaruhártyával gyógyítottak.

A szem íriszét körülvevő gyűrűből származó őssejtek felhasználásával létrehozott szaruhártyák legalább tíz éven át lehetővé tették a látást.
A szaruhártya általában maga gyógyítja sérüléseit ezen őssejtek segítségével, ám egyes égési sérült pácienseknél a terület oly mértékben roncsolódik, hogy képtelen erre a feladatra. Ilyenkor a fehér részt alkotó sejtek boríthatják be a szemet, az így létrejövő szaruhártya azonban átlátszatlan. Ezekben az esetekben a szaruhártya átültetése is csak átmeneti megoldást jelent, mert a felhősödést okozó sejtek végül ismét átveszik a uralmat.

Médiatár főoldal
animáció

Rövidlátás és távollátás

Rövidlátás és távollátás

Az olaszországi Modena városában lévő, regeneratív orvoslással foglalkozó központban a páciensek egészséges szeméből nyernek őssejteket, vékony rétegben tenyésztik azokat, végül beültetik a beteg szembe, ahol így egészséges, tiszta szaruhártya keletkezhet. Az eljáráshoz mindössze egy milliméterszer egy milliméteres szövetdarabkára van szükség az egészséges szem limbus nevű területéről.
A New England Journal of Medicine című szaklapban az orvosok most beszámoltak arról, hogy a 112 önkéntesen elvégzett műtéteik alapján a betegek 77 százalékánál sikeres volt a beavatkozás, ők újra látnak, noha akadt, akinél több beültetésre volt szükség. Egyes esetekben már tíz éve stabil az eljárással elért eredmény - mondta el Graziella Pellegrini, aki a tanulmány egyik közreműködője volt.

A páciensek túlnyomó része vegyszertől vagy hőtől származó égés miatt vesztette el látását. Egy 80 éves férfi 72 évvel korábban szenvedte el súlyos szemsérülését.
Mint Pellegrini hozzátette, az első alkalommal 1995-ben végrehajtott beavatkozást eddig összesen 252 emberen hajtották végre.

Animáció: HáziPatika.com

2010.07.02 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések