Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtek lehetnek a cukorbetegek látásának megmentői

kategória: Diabétesz, Őssejt

A belfasti Queen's University munkatársainak őssejtes megközelítése adhat reményt cukorbetegek millióinak, akiknek szembe kell nézniük a vakság megnövekedett kockázatával. A betegség egyik szövődménye ugyanis az ideghártya (retina) degenerációja. A hosszan tartó magas cukorszint a szem kis ereinek elzáródását eredményezheti, ez pedig a látás romlását vonja maga után, és a kezeletlenség vaksághoz vezet.


Alan Stitt professzor és munkatársai egy új módszerrel kísérleteznek: a donorokból nyert őssejteket betegekbe ültetnék vissza, abban a reményben, hogy ez képes lenne gyógyítani a retina ereit. A hatmillió eurós kutatás azt használja ki, hogy az őssejtek képesek bármilyen sejtes irányba elköteleződni, ami hozzájárulhat a roncsolódott erek pótlásához, javításához.

A jelenleg alkalmazott gyógyszeres eljárások nem kielégítőek, ráadásul számos mellékhatással járnak.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Unoka születik

Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések