Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtekkel az időskori hallásvesztés ellen

kategória: Öregedés, Őssejt

Az időskori hallásvesztés ellen felhasználható őssejtekkel kísérleteznek a világon elsőként brit kutatók. A Keele-i Egyetem munkatársai elsőként próbálnak meg új sejteket növeszteni az idők során károsodott sejtek helyett a fülben.

Az időskori hallásvesztés kisebb-nagyobb mértékben a hatvan év felettiek több mint felét érinti. A kutatók azt figyelték meg, hogy bizonyos esetekben a hallás akkor kezd romlani, amikor degenerálódni kezdenek a belső fülben lévő fibrocita sejtek, amelyek feladata a nátrium és a kálium szintjének szabályozása. Amint ezek a sejtek elpusztulnak, azaz nem végzik el feladatukat, a belső fül más részei is végérvényesen károsodhatnak. Ez a folyamat vezet a hallás romlásához, süketséghez.

Dave Furness három éve tanulmányozza a korral összefüggő hallásvesztés hátterét. Kutatásai következő szakaszában azt vizsgálja, hogy helyettesíthetők-e a fibrociták, és a fibrocita őssejtek növekedésnek indulnak-e a fülbe ültetés után. Ha a tanulmány sikerrel zárul, akkor megelőzhetővé válik az időskori hallásvesztés.

2012.01.03 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések