Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtekkel az időskori hallásvesztés ellen

kategória: Öregedés, Őssejt

Az időskori hallásvesztés ellen felhasználható őssejtekkel kísérleteznek a világon elsőként brit kutatók. A Keele-i Egyetem munkatársai elsőként próbálnak meg új sejteket növeszteni az idők során károsodott sejtek helyett a fülben.

Az időskori hallásvesztés kisebb-nagyobb mértékben a hatvan év felettiek több mint felét érinti. A kutatók azt figyelték meg, hogy bizonyos esetekben a hallás akkor kezd romlani, amikor degenerálódni kezdenek a belső fülben lévő fibrocita sejtek, amelyek feladata a nátrium és a kálium szintjének szabályozása. Amint ezek a sejtek elpusztulnak, azaz nem végzik el feladatukat, a belső fül más részei is végérvényesen károsodhatnak. Ez a folyamat vezet a hallás romlásához, süketséghez.

Dave Furness három éve tanulmányozza a korral összefüggő hallásvesztés hátterét. Kutatásai következő szakaszában azt vizsgálja, hogy helyettesíthetők-e a fibrociták, és a fibrocita őssejtek növekedésnek indulnak-e a fülbe ültetés után. Ha a tanulmány sikerrel zárul, akkor megelőzhetővé válik az időskori hallásvesztés.

2012.01.03 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések