Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtekből is lehet vérkészítményt csinálni

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Őssejt, Vészhelyzetek, katasztrófák

Egy amerikai cég tudósai - saját elmondásuk - szerint képesek voltak nagy mennyiségben vörösvérsejteket előállítani emberi magzati őssejtekből.
Nemsokára végtelen mennyiségű tartalék állhat rendelkezésünkre vérkészítményekből - állítják a szakemberek, bár arról nem szól a hír, hogy az őssejteket a köldökzsinór-vérből szerzik-e meg.

"A vérkészítmények hiánya rengeteg páciens halálát okozza világszerte - nyilatkozta Robert Lanza, az Advanced Cell Technology (ACT) vezető kutatási igazgatója - A magzati őssejtek felhasználásával olyan technológia jutott a birtokunkba, amellyel gyakorlatilag kifogyhatatlan mennyiségű vérkészítményt hozhatunk létre."

"Jelenleg 10-100 milliárd vörösvérsejtet vagyunk képesek létrehozni egyetlen adag őssejtből - nyilatkozta Mr. Lanza a 'Blood' nevű internetes egészségügyi hírportálnak - A nullás vértípusú sejtvonallal rendelkező őssejtek felhasználásával kifogyhatatlan forráshoz jutnánk a mindenkinek adható donorvérből."

A nullás vércsoportúak jelentik az univerzális donort, az ő vérük ugyanis az összes többi vércsoport tagjainak adható. A vércsoportot a vörösvérsejtek felszínén lévő öröklött antigén anyagok jelenléte vagy hiánya határozza meg.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.09.02 09:23:04

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések