Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtek védik a tbc-baktériumokat

kategória: Fertőző betegségek

Bizonyos őssejtek megvédik a tuberkulózist (tbc) okozó baktériumokat az elpusztításuk ellen, ami megmagyarázhatja, miért tud lappangó formában évekig, sőt akár évtizedekig megmaradni a kórokozó az emberi testben - közölték kedden kutatók.

Mint az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben megjelent tanulmányból kiderül, az ember immunrendszere T-sejteket termel, amelyek képesek elpusztítani a tbc kórokozóját, ám a szervezetünkben szintén jelen lévő úgynevezett mezenhimális (kötőszövet jellegű) őssejtek a tuberkulózisbaktérium mellett sorakoznak fel.
"A mezenchimális őssejtek (MSC) a fertőzés helyére vonulnak, ahol gátat alkotnak a T-sejtek és a baktériumok között" - magyarázta Gobardhan Das kutatásvezető, az Új-Delhiben működő Nemzetközi Génmérnöki és Biológiai Központ munkatársa.

Az egérkísérletek során kiderült, hogy a tuberkulózis baktériumával megfertőzött állatokban minden olyan helyen jelen voltak az őssejtek, ahol a kórokozókat megtalálták, így a tüdőben, a lépben, sőt a nyirokcsomókban is.
Az őssejtek által termelt nitrogén-oxid inaktiválja a T-sejteket, és bizonyos mértékben pusztítja a baktériumokat is, így végül egy meghatározott egyensúlyi állapotot hoz létre köztük. Mint Das hozzátette, ez az oka, amiért az inkubáció nagyon hosszú ideig, akár az egész életen át fennállhat a tbc-fertőzötteknél.
A tbc-t okozó Mycobacterium tuberculosis 2 milliárd embert, a világ népességének harmadát fertőzte meg becslések szerint, ám a baktériumhordozók 90 százalékánál látens módon van jelen. Tízből csak egy fertőzött betegszik meg élete során, elsődlegesen legyengült immunrendszere következtében.
Tavaly 1,8 millió ember halt meg világszerte tuberkulózisban.

2010.12.16 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések