Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtek okozzák az érelzáródást?

kategória: Őssejt, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy korábban nem ismert őssejttípus lehet felelős az érelzáródásokért, amelyek szívrohamhoz vagy szélütéshez vezetnek - vélik egérkísérleteik eredménye alapján amerikai kutatók. Eddig azt feltételezték, hogy az érfalak simaizomsejtjei felelősek a koleszterin- és zsírlerakódásokkal együtt az artériák elzáródásáért. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak a Nature tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmánya szerint azonban nem erről van szó.
A kutatók genetikai nyomkövetéssel határozták meg a "bűnös" sejtet, amely egy új típusú őssejt, az úgynevezett multipotens érőssejt. "Először mutattunk bizonyítékot arra, hogy az érbetegség valójában egyfajta őssejtbetegség - közölte az egyetem sajtóközleményében Song Li kutatásvezető, a Berkeley Őssejtközpont munkatársa. - Ez a munka forradalmasíthatja az érbetegségek terápiáját, mert most már tudjuk, hogy inkább az őssejtek, nem pedig a simaizomsejtek a valódi terápiás célpontok."
"Áttörést jelentő, provokatív munka, mert kétségbe vonja a meglévő dogmát" - vélekedett a tanulmányról Deepak Srivastava, aki a kardiovaszkuláris- és őssejtkutatásokat vezeti a San Franciscó-i Gladstone Intézetben, és a kutatók által felhasznált egérérszövetek egy részét kollégái rendelkezésére bocsátotta. Bár ígéretes az új felfedezés, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az állatkísérletekben elért eredmények sokszor nem alkalmazhatók az embernél.

2012.06.12 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Méltányossági gyógyszertámogatások

Az általánosan nem szabályozható, sajátos, egyedi esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz méltányossági kérelemmel lehet fordulni. Nézzük ennek feltételeit!

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések