Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtek okozzák az érelzáródást?

kategória: Őssejt, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy korábban nem ismert őssejttípus lehet felelős az érelzáródásokért, amelyek szívrohamhoz vagy szélütéshez vezetnek - vélik egérkísérleteik eredménye alapján amerikai kutatók. Eddig azt feltételezték, hogy az érfalak simaizomsejtjei felelősek a koleszterin- és zsírlerakódásokkal együtt az artériák elzáródásáért. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak a Nature tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmánya szerint azonban nem erről van szó.
A kutatók genetikai nyomkövetéssel határozták meg a "bűnös" sejtet, amely egy új típusú őssejt, az úgynevezett multipotens érőssejt. "Először mutattunk bizonyítékot arra, hogy az érbetegség valójában egyfajta őssejtbetegség - közölte az egyetem sajtóközleményében Song Li kutatásvezető, a Berkeley Őssejtközpont munkatársa. - Ez a munka forradalmasíthatja az érbetegségek terápiáját, mert most már tudjuk, hogy inkább az őssejtek, nem pedig a simaizomsejtek a valódi terápiás célpontok."
"Áttörést jelentő, provokatív munka, mert kétségbe vonja a meglévő dogmát" - vélekedett a tanulmányról Deepak Srivastava, aki a kardiovaszkuláris- és őssejtkutatásokat vezeti a San Franciscó-i Gladstone Intézetben, és a kutatók által felhasznált egérérszövetek egy részét kollégái rendelkezésére bocsátotta. Bár ígéretes az új felfedezés, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az állatkísérletekben elért eredmények sokszor nem alkalmazhatók az embernél.

2012.06.12 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések