Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtből már átültetett szerv

kategória: Genetika, Őssejt

Saját sejtjeit használták egy kolumbiai nőnek egy teljes szerv transzplantációnál, mellyel orvostörténelmet írt.

A szakértők szerint a műtét a sebészeti ellátás új korszakát nyitja meg, ahogy az őssejtek és a mesterséges szövetek radikálisan javítják a súlyos betegségben szenvedők kezelési lehetőségeit.

A Barcelonában élő 31 éves Claudia Castillonak tuberkulózis miatt összeesett a tüdeje és képtelen volt lélegezni, ezért műtétileg új légcsövet kapott. Az új trachea Castillo saját sejtjeiből lett mesterségesen előállítva, amelyeket a csontvelejéből vettek ki és ültettek be egy donor légcsövébe. A Castillo bal tüdejéhez vezető csövet is kicserélték.

Castillonál a műtét után nem jelentkeztek szövődmények és az operáció után 10 nappal hazabocsátották. A hagyományos transzplantáción átesett betegekkel ellentétben Castillonak nem kellett immunszupresszánsokat szednie, mivel szervezete nem próbálta kilökni az új légcsövet. Ma már képes gyermekeit nevelni, két emeletet felfelé lépcsőzni és alkalmanként este táncolni is - csupa olyasmi, amely korábban lehetetlen volt számára.

A Bristol Egyetem sebész professzora, Martin Birchall szerint, aki részt vett a kezelésben, a technikát kezdetben kiterjeszthetik egyéb üreges szervek, mint a belek, a húgyhólyag és a reproduktív szervek növesztésére is. Később pedig olyan tömör szervek esetében is alkalmazhatják majd, mint a szív, a máj vagy a vesék.

2008.11.21 16:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések