Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtkutatás: elhízás ellen izomból zsír

kategória: Elhízás, Őssejt

Kanadai tudósok olyan módszert találtak, amelynek segítségével az izomőssejtek barna zsírrá alakíthatók. Ez a zsírsejtek olyan formája, mely kulcsszerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben. A biztató eredmények dr. Michael Rudnicki laboratóriumában születtek az Ottawai Kórház Kutatóintézetében, és a Cell Metabolism című szakfolyóirat februári számában jelentek meg. "A felfedezés jelentősen növeli az esélyünket arra, hogy orvosi céllal vessük be a jó zsírt a rossz ellen, csökkentve ezáltal a túlsúly miatti egészségügyi kockázatot" - fogalmazott a szakértő. (Az elhízás világszerte az ötödik leggyakoribb halálok.)

2007-ben dr. Rudnicki csapata volt az első, mely bizonyította a csont eredetű izomőssejtek létezését. A most megjelent, szintén úttörő tanulmányból kiderül: ezek az őssejtek nemcsak izomrostok előállítására képesek, de akár barna zsírsejtté is válhatnak. A barna zsírsejtek olyan energiafelhasználó szöveteket alkotnak, amelyek hozzájárulnak a hőháztartás szabályozásához. Emellett a barna zsír arányának nagysága összefügg az elhízás alacsony kockázatával.

A friss értekezésből kiderül, pontosan hogyan lesz az izomőssejtből barna zsírsejt. A folyamat kulcsa egy génszabályozó, melynek jelenlétekor az őssejt izomrosttá alakul, mennyiségének csökkenésekor pedig barna zsírrá. Dr. Rudnicki laboratóriumában felnőtt egerekbe fecskendeztek olyan anyagot - antiszensz oligonukleotidot, röviden ASO-t -, amely csökkentette a génszabályozó szintjét. Az állatok szervezetében ennek hatására több barna zsírsejt jelent meg, védetté váltak az elhízással szemben és a glükóz hatékonyabb feldolgozására lettek képesek. Ráadásul a hátsó lábba adagolt injekció fokozta az egész test energiafelhasználását, amit hónapokon át tartó megfigyelés támasztott alá.

Az ASO-t eddig is használták a kérdéses génszabályozó szintjének csökkentésére a humán klinikai gyakorlatban, ennek ellenére az elhízás elleni használat lehetősége még mindig többévnyi távolságra van. "Roppant izgatottak vagyunk a felfedezés miatt, de ez csak az első lépés egy hosszú úton. Még számos kérdés vár megválaszolásra a témával kapcsolatban. Segít-e a módszer a már elhízott felnőtteken? Hogyan lehet kivitelezni? Mennyi ideig tart a hatás? Van-e mellékhatás?" - sorolta dr. Rudnicki.

2013.02.14 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések