Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stroke gyógyítása össejtkezeléssel

kategória: Őssejt, Szív- és érrendszeri betegségek

A megfelelőben adott őssejtek segítik a szélütésből (stroke) való felépülést - a Stem Cell Research and Therapy oldalain bemutatott patkánykísérletes vizsgálat eredménye szerint. A La Pazi Egyetemi Kórház (Bolívia) munkatársai azt találták, hogy a stroke kialakulását követően adott őssejtek már harminc perccel később közel normális agyi funkciót eredményeznek. A klinikai vizsgálatokra is esélyes módszer alapvetően befolyásolhatja a stroke kezelését.


Jelenleg az orvosok az érpályában kialakult vérrög oldását célozzák, ennek hatása azonban csupán a kialakulást követő határozott periódusban érvényesül. Az őssejtek olyan el nem köteleződött elemek, melyek sokféle sejttípus képes kialakulni, ily módon hatékony megoldást jelenthet egyes betegségekben, vagy szövetsérüléssel járó esetekben.

Jelen vizsgálat során dr. Exuperio Diez-Tejedor és munkatársai patkányok csontvelőjéből és zsírszövetéből nyertek ki őssejteket, majd azokat olyan egyedek érpályájába juttatták, melyekben mesterségesen keltettek szélütést. Nem tűnt úgy, hogy a sejtek elérték a károsodott régiót, ennek ellenére az így kezelt állatok jobb állapotban voltak, mint azok, melyek a kezelésben nem részesültek. 24 órával később a kezelt egyedek gyorsabb regenerációt mutattak, és két héttel később a viselkedési teszteken közel normális eredményeket produkáltak.

A kutatók elmélete szerint az őssejtek abba a láncreakcióba avatkoznak be, mely a stroke utáni szövetkárosodáshoz vezet, és a kiindulási hely környékén található sejteket is érinti. A módszer előnye, hogy zsírból igen könnyű őssejteket nyerni anélkül, hogy nagyobb sebészeti beavatkozást kellene elvégezni.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések