Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Országos hőségriasztás

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A tartós kánikula miatt a csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Másodfokú riasztás lépett életbe, mivel a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett lesz.

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Nekik azt tanácsolják, hogy a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat, például a nagy bevásárlást, inkább a hét második felére időzítsék, ha tehetik, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.

A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem vizet vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Utóbbi ellen akár egy bevizezett sapka is véd. A napon tartózkodás során magas faktorszámú bőrvédő készítmények használata is elengedhetetlen.

A nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Még klimatizált autókban is kisebb a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

2012.06.19 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések