Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cukorbetegeknek: orrspray az injekciózás helyett

kategória: Diabétesz, Gyógyszerészet

Az újonnan kifejlesztett inzulintartalmú orrspray megmenekítheti a napi injekciózástól az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegeket.A kísérletek során egyetlen fújás elegendőnek bizonyult a vércukorszint alacsonyan tartásához 24 órán át. A folyadék ragadós zselévé változik az orr belsejében, ez lehetővé teszi, hogy a hatóanyag folyamatosan szívódjon föl a szervezetben. Egy kémiai összetevő pedig garantálja, hogy az inzulin könnyebben átjusson az orr nyálkahártyáján.


A készítményt a brit Sunderlandi Egyetem kutatói alkották meg, s cukorbeteg patkányokon tesztelték. Míg az orrspray 24 órán keresztül hatott, a hagyományos injekció csupán 9 órán át garantálja a megfelelő glükózszintet. A kutatást vezető dr. Hamde Nazar így fogalmazott: "Eredményeink alapján esélyt látunk arra, hogy egy napi egyszer alkalmazandó orrcseppel ideális mennyiségű inzulint juttassunk a betegek testébe. Az emberi szervezetre gyakorolt hatást alátámasztó klinikai vizsgálatok azonban még hátravannak."

Az 1-es típusú cukorbetegség során megsemmisülnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, és ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. Az autoimmun eredetű probléma háromszáz ember közül egyet érint, s kezelés hiányában akár életveszélyes is lehet. A terápia napi többszöri injekciózással jár, ami jelentősen rontja a betegek életminőségét - főleg akkor, ha gyerekről vagy fiatal felnőttről van szó. Az állandó szúrás kemény szerkezetű zsírfelhalmozódáshoz vezethet az érintett területeken. Az orrspray viszont könnyű és fájdalommentes megoldás lenne.

A tanulmány a Biomaterials Science című szakfolyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.14 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések