Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Orr nélkül az élet

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

Komoly pszichológiai és szociális gondokkal kell szembe nézniük azoknak a pácienseknek, akiknek orra valamilyen daganatos megbetegedés, vagy sérülés miatt károsodott. Az orr esztétikai rekonstrukciós műtétei jelentik ugyanis a plasztikai sebészet egyik legnagyobb kihívását. Dr. Helmut Fischer és Dr. Wolfgang Gubisch azonban most olyan új rekonstrukciós eljárást hoztak létre, amely megkönnyítheti az ilyen betegek rehabilitációját.

A kutatók egy nő esetén keresztül mutatták be a módszert, akinek orráról 12 éve távolítottak el egy daganatot. A tumor azonban a műtétet követően kiújult és majdnem teljesen szétroncsolta a nő orrát. A tudósok remélik, a jövőben az ilyen betegeknek nem kell hasonló traumát elszenvedniük.

A legújabb szépészeti beavatkozások lehetővé teszik az orvosok számára, hogy a nagyméretű tumorok eltávolítása vagy súlyos sérülések esetén is helyreállíthassák az orr eredeti állapotát. Kisebb sérülések esetében a sebész a rekonstrukciós műtétet akár közvetlenül a tumor eltávolítását követően is elvégezheti.

Ha az orr több mint negyede sérült, akkor a teljes rekonstrukció nem lehetséges. Szépészeti beavatkozásokkal azonban ekkor is sokat lehet javítani a páciensek helyzetén.

2008.11.27 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések