Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Orosz antihisztamin az Alzheimer-kór ellen

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet, Öregedés

Egy csaknem elfeledett orosz gyártmányú, eredetileg a szénanátha kezelésére kifejlesztett gyógyszer javítja az Alzheimer-kóros betegek kognitív képességeit - derül ki egy csütörtökön közzétett egyéves vizsgálat eredményeiből.

A dimebolin-hidroklorid tartalmú gyógyszert először 1983-ban fedezték fel, és Oroszországban antihisztaminként forgalmazták, ám miután egyre jobb szerek jelentek meg a piacon, népszerűsége csökkent. Néhány évvel ezelőtt, miután az Orosz Tudományos Akadémia kutatói laboratóriumi tesztekkel kimutatták, hogy védi az agysejteket, a szer újra a tudósok érdeklődésének középpontjába került. A híreket egy San Franciscó-i vállalkozás vette komolyan, mely ezután elkezdte finanszírozni a további munkát.

Állatkísérletek és kisebb humán vizsgálatok után a kutatók most viszonylag nagyobb, enyhe-közepes Alzheimer-kórral diagnosztizált betegcsoporton végezték vizsgálataikat. A neurodegeneratív betegség során mérgező plakkok és összegubancolódott fehérjék pusztítják az agysejteket, ami feledékenységhez, hangulatingadozáshoz, demenciához és végül halálhoz vezet. A kutatócsoport 11 orosz központ 155 betegét vonta be, akik napi három adag gyógyszert, vagy ártalmatlan, ugyanúgy kinéző tablettát (placebót) kaptak. Egy a gondolkodást és memóriát értékelő skála segítségével mérték fel a betegek állapotát. Hat hónap elteltével újra elvégezték a vizsgálatot, majd 134-en további 26 hetes kúrán vettek részt, melyet újabb felmérés követett.

A valódi hatóanyagot kapó csoport a vizsgálat mindkét fázisában jelentős javulást mutatott a kezdetekhez képest, míg a placebo csoport mutatói egyértelműen romlottak, állítják a kutatók. A gyógyszert a betegek "jól tűrték", leggyakoribb mellékhatásként a szájszárazság és a depresszív hangulat említhető.

A világon körülbelül 25 millió ember szenved Alzheimer-kórban, melyre egyelőre nincs gyógymód, csak jelentős mellékhatásokkal járó, ám mérsékelten hatékony kezelések állnak rendelkezésre. A gyógyszert forgalmazó orosz cég honlapjáról kiderül, hogy a Huntington-betegség ellen is tesztelt gyógyszert már fázis három klinikai vizsgálatban tesztelik az Alzheimer-kórral kapcsolatosan. A kutatás vezetője Rachelle Doody, a Texasban található Houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem Alzheimer-kór és Memóriazavarok Központjának kutatója. A vizsgálati protokollt szigorú ellenőrzésnek vetették alá, hogy megfeleljen mind az amerikai, mind az orosz etikai követelményeknek, az eredményeket, melyeket tavaly adtak elő egy konferencián, szintén megvizsgálták, mielőtt megjelenhettek volna a The Lancet legutóbbi számában. Az orvosi média szerint Doodynak meg kellett küzdenie az orvostársadalom kételkedésével is a gyógyszer újrafelfedezésének körülményei miatt. A kutatók addig óvatosak lesznek a gyógyszer hatékonyságát illetően, amíg klinikai vizsgálatokkal ki nem derítik, hogyan teljesít más, már bizonyított kezelési eljárásokkal szemben. Hangsúlyozták, hogy a gyógyszer más szerekhez hasonlóan a betegség tüneteit javítja csak, tehát nem gyógyítja meg a kiváltó okot.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.07.22 15:40:58

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább


Szponzorált hirdetések