Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öröklött hajlam a hirtelen halálra?

kategória: Genetika, Szív- és érrendszeri betegségek

Arcunknak, tulajdonságainknak vannak örökölt okai, de az elképesztő számú génből nehéz kihámozni, melyek alakítják a szép vonalú homlokot, és melyek hajlamosítanak betegségekre. Mivel az iparilag fejlett országokban a legtöbb ember halálát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, sokat kutatják, hogy ezekben a kórképekben mennyi szerepe lehet az öröklésnek.

Vannak családok, ahol a szívinfarktus vagy az agyvérzés halmozottan fordul elő. A közhit ilyenkor az, hogy itt a szívbetegség öröklődik, és ezen nem lehet változtatni. Nem ritkán a az életmód, a szokások öröklődnek családon belül: az egészségtelen étkezés, a dohányzás vagy az alkoholizmus.

Christopher O'Donnell és Elizabeth G. Nebel a szív-és érrendszeri betegségek öröklési tényezőit tekintette át. Tanulmányukban emlékeztetnek arra, hogy vannak ritka kórképek, melyeket már korán fölismerünk, mert egyetlen, kóros gén következtében jelennek meg: ilyenek bizonyos szívizombetegségek vagy ritmus-zavarok, melyeket az EKG azonnal kimutat. Sok vizsgálat keresett olyan gén-változatokat, amelyek jelzik a hirtelen szívhalál kockázatát, hiszen mindig megdöbbenést kelt, amikor makkegészségesnek látszó, edzett élsportoló holtan összeesik.

Ha genetikai vizsgálattal ezt a veszélyt már idejekorán jelezni lehetne, az ilyen esetek többsége megelőzhető volna. Csakhogy a génekkel összefüggő betegségek nem egyetlen öröklési tényezővel függnek össze, hanem számos génterület sokféle kockázati tényező hajlamosító hatását fokozhatja. Kimutattak olyan génhatást, amely a dohányzás veszélyes hatásait fokozza. Akinél ez működik, az már akár rövid ideig cigarettázva is tüdőrákot kap, míg mások évtizedeken át fújják a füstöt, betegség nélkül.

2011.12.22 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések