Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok stressz felőrli a szervezetet

kategória: Öregedés, Stressz

A stressz és az alváshiány feltűnő nyomot hagy a külsőn: karikás és táskás lesz a szem, fakó a bőr. "A feszültség csökkenti a bőr védekezőképességét, a krónikus stressztől szenvedők bőre nem tartalmaz elég kollagént" - ad magyarázatot a jelenségre dr. Amit Sood, az egyesült államokbeli Mayo Klinika professzora.

A stressz emellett a melanintermelést is hátrányosan érinti, emiatt lesz sárgás, megviselt az ábrázat. A melanin felelős egyébként az egészséges arcszínért. "Feszültség hatására kevésbé hatékonyan működik a szervezetünk. Nem olyan pihentető az alvás, nő az éhségérzet, a társas kapcsolatok pedig lassan háttérbe szorulnak" - mondta Sood professzor.

Dr. Michael Roizen, a Cleveland Klinika Wellness Intézetének szakértője feldagadt bokához hasonlítja a szem környékén jelentkező duzzanatot. A nap során szervezetünk a felesleges folyadék egy részét visszatartja ahelyett, hogy kiürítené. Ez hajlamos összegyűlni az érintett területen - főleg akkor, ha nem alszunk eleget, lehetőleg a hátunkon vagy az oldalunkon, bőrünknek pedig esélye sincs a feszesebbé válásra, a regenerálódásra.

"Normális esetben a test jól gazdálkodik a folyadékkal, de az elégtelen alvás miatt felborulhat az egyensúly" - magyarázza Roizen doktor. Ez azonban nem a stressz egyetlen következménye, mivel a ráncok is a számlájára írhatók. Ráadásul nemcsak az arcon, de az artériákban is, ami később komoly egészségügyi gondokhoz vezethet. "A biológiai életkor a valódinál akár 10-15 évvel is több lehet azok esetében, akik feszültséggel teli életet élnek. Egy 45 esztendős ember sejtjei akár hatodik ikszen túli  állapotot is tükrözhetnek. A stressz és az öröm az érem két oldala, csak tudni kell választani" - fűzte hozzá Sood professzor.

2013.01.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések