Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öreg sperma vén sperma?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Öregedés, Szexológia, Változókor, Várandósság

Ha valaki 45 év feletti apától született, akkor kétszer nagyobb a halálozási esélye a felnőttkor elérése előtt, mint a fiatalabb apukák utódainak.

Kutatók szerint a spermák minőségének romlása lehet a felelős a jelenségért. A brit Telegraph cikke szerint a 45 év feletti apukák gyermekei közel kétszer gyakrabban halnak meg még a felnőttkor elérése előtt, mint a 25 és 30 év közötti apák gyermekei. Az idősebb férfiak gyermekeinek emellett nagyobb az esélyük a különböző vele született rendellenességek - pl. autizmus, skizofrénia, epilepszia - kialakulására is.

A mostani kutatás során összesen 100 000, 1980 és 1996 között született gyermeket vizsgáltak meg. Közülük 830-an még a 18.-ik életévük betöltése előtt meghaltak, legtöbbjük még egyéves sem volt a halálakor. A halálesetek nagy részét születési rendellenességek, gerinc és szívproblémák okozták, amelyek mind növelhetik a halandóságot.

"A legtöbb eddigi kutatás az idősebb anyák szempontjából vizsgálta a megnövekedett gyermekhalandóságot, azonban ideje felismerni, hogy az idősebb korban gyermeket vállaló apukák is veszélynek tehetik ki a gyermeküket. Ez tehát egy újabb remek érv a korábbi gyermekvállalás mellett" - nyilatkozta Dr. Allan Pacey, a kutatás egyik vezetője, a Sheffield Egyetem andrológusa.

Bár a tudósok előtt még ismeretlen, miként befolyásolja az öregedés a férfiak spermáinak minőségét, az biztos, hogy az idő előrehaladtával növekszik a születendő gyermekek betegségre való hajlama. A férfiak mellett természetesen az idősebb anyák is jelentős hatással vannak a gyermek egészségére. A 30 év alatti nők esetében például csak minden kilencszázadik gyermek születik Down-kórral. A betegség a negyvenes éveikben járó anyukáknál azonban már minden századik gyermeket érinti.

2008.06.05 09:24:50

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések