Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öreg kutya nem vén kutya

kategória: Öregedés

Nemcsak az emberi társadalomra jellemző napjainkban az elöregedés, hanem kutyáinkra is. Ez derült ki az ELTE TTK Etológiai tanszéke és a Purina Pro Plan közös kérdőíves felméréséből, melynek kérdéseire közel 900 magyarországi kutyatartó válaszolt. A gazdák ma természetesnek tartják, sőt igénylik, hogy a kutyájuk velük öregedjen meg. A kutya öregedésének jelei: csökkenő aktivitás, romló figyelem és tanulási képesség, unatkozás, bezárkózás, gyengülő hallás és látás. Később a fizikai önkontroll hibái, például inkontinencia. Csak nem ismerős...?

A kutyánál hétéves kor körül kezdődik el az öregedés. Érdekes módon a gazdák úgy két évvel későbbre teszik ezt, amikor az említett jelek már szembeszökőek. Pedig kedvenceinknél is megelőzhetők, késleltethetők, lassíthatók lennének azok a kezdetben észrevehetetlen szervi folyamatok, amelyekről szó van. Az előnytelen viselkedésváltozás egyik oka az, hogy az agy idegsejtjei az idő haladtával egyre nehezebben hasznosítják az addig energiaforrásként használt vércukrot, és ez az erősödő glükóz-intolerancia energiahiányos állapotra vezet. "Ez ellen fejlesztettek ki egy olyan teljes értékű eledelt, amely a glükóz mellett egy új alternatív energiaforrást tartalmaz az öregedő kutyák számára" - mondta el dr. Bánfi András állatorvos, kisállatgyógyász.

Dr. Pongrácz Péter etológus azt tanácsolja, tegyük azt öregedő kutyánkkal, amire magunknak is figyelnünk kell, ha minél tovább aktív életet akarunk élni. Ne hagyjuk, hogy hatalmába kerítse őket a magány, az unalom, a tétlenség: vigyük őket kirándulni, sportolni, ember- és kutyatársaságba. A mozgás, a szociális kapcsolatok, az ingerek, a változatosság őket is karban tartják.

2011.05.24 00:02:00

forrás: 50plusz


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések