Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A falánkság megrövidíti az életet, ki lehet számolni

kategória: Elhízás

Az ünnepi időszak velejárója a bőségesen terített asztal, ám a gasztronómiai örömök túlzásba vitele több órával is megrövidítheti az életet - derül ki egy nemrég publikált szakmai cikkből, amelyet a British Medical Journal online változatában tettek közzé. Az olyan tevékenységek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a vörös húsok választása és a tévénézés az év bármely szakában képesek arra, hogy legalább félórát lefaragjanak a várható élettartamból. Ezzel szemben minden olyan napon, amikor az italozást legfeljebb egy adagra korlátozzuk, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, illetve edzünk, akár két órával is meghosszabbodhat az életünk.

David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem statisztikusa szemléletes módot keresett arra, hogy bemutassa, pillanatnyi döntéseink milyen hatással vannak a várható élettartamunkra. Ennek érdekében úgynevezett "mikroéletekre", azaz félórás időintervallumokra osztotta a felnőtt létet. 35 éves korban egy-egy ilyen az egész múlt egymilliomodát jelenti.

Egy mikroélet, tehát fél óra a várható élettartamból könnyedén elveszíthető. Két szál cigaretta, öt kilogrammnyi túlsúly, a nap második vagy harmadik alkoholos itala, kétórányi tévénézés, esetleg egy hamburger elfogyasztása is elég hozzá. Szerencsére a folyamat kétirányú lehet, tehát a mikroéletek számát gyarapítani is lehet.

Az élettartamot növelő tényezők egy részét aligha tudjuk befolyásolni: nőnek lenni naponta 4 mikroéletnyi előnyt ad, svédnek vagy orosznak születni férfiaknál naponta 21-et tesz hozzá, és 2010-ben élni 1910 helyett 24 óránként 15-öt.

Ez a közlésforma lehetővé teszi, hogy a nem szakmai közönség átlássa a lényeget - mégpedig a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát a napi döntéseink fényében. "Minden olyan nap, amikor elszívunk 20 szál cigarettát, 24 helyett 29 órával visz közelebb a véghez" - magyarázza Spiegelhalter professzor.

2012.12.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Tennivalók halálozás esetén

Bármennyire fájdalmas egy hozzátartozó elvesztése, beszélnünk kell erről is, lehetőleg még mielőtt bekövetkezne. A sokkoló gyász pillanatában ugyanis nehéz arra gondolni, hogy a haláleset kapcsán sürgős teendők, intéznivalók adódnak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések