Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Önt is megfigyelik?

kategória: Celeb, Gondolta volna?, Pszichológia

Elgondolkodott már azon, hogy az élete olyan, mint egy valóságshow, amiben ön a főszereplő? Nos, ezzel nincs egyedül, sokan hiszik még a világon, hogy ők is a Truman Show szereplői.

A tudósok csak nemrég óta vizsgálják a Truman szindrómának keresztelt jelenséget. A Truman szindrómás betegek azt hiszik, életük egy hatalmas valóságshow, amelyben körülöttük forog minden.

Az elnevezés egy 1998-ban Jim Carrey főszereplésével készült filmből, a Truman Showból ered, amelyben a hős, Truman Burbank ráébred, hogy kisvárosi élete csak színjáték, ahol rajta kívül mindenki csak szerepet játszik.

Bár a filmben végül minden megoldódik, a valóságban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A tudósok szerint ez a betegség remekül illusztrálja, mekkora hatással van a populáris kultúra az emberek mentális állapotára.

A Bellevue Kórház pszichiátere Dr. Joel Gold magas is több hasonló beteggel találkozott: "A betegek közül szinte mindegyik említette a Truman Show című filmet. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez egy új jelenség, bár az bizonyos, hogy csak az utóbbi pár évtizedben vált ennyire fontossá az emberek számára a hírnév és a siker."

Dr. Gold találkozott már olyan beteggel is, aki öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem volt képes elviselni, hogy egy valóságshow-ban kell leélnie az életét. Dr. Gold és kollégai 2006 óta közölnek publikációkat a Truman szindrómáról. Azóta több mint 50 beteget találtak, akiknek hasonló tévképzeteik vannak.

2008.12.01 11:39:03

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések