Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Könyvvel a depresszió ellen

kategória: Depresszió

Egy friss tanulmány szerint hatékony módja lehetne a depresszió kezelésének, ha a kezelőorvos receptre írhatna fel önsegítő könyveket a betegeinek. A Plos One című lapban megjelent tanulmányban a skót szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy azok a betegek, akiknek az antidepresszánsok felírása mellett ilyen könyveket is ajánlottak orvosaik, illetve mellette még segítséget is kaptak azok használatához, egy év elteltével nagyobb javulást mutattak a depressziójuk mértékében, mint azok, akik csak a hagyományos ellátásban részesültek.

A vizsgálatban több mint kétszáz, depresszióval kezelt személy vett részt, akiknek a fele antidepresszánsokat is szedett. Közülük néhány olyan önsegítő útmutatást is kapott, melyekkel a depresszió bizonyos tüneteit tudta kezelni - például az alvásproblémákat. A betegek három olyan alkalmon is részt vettek, ahol egy tanácsadó segítette őket abban, miként tudják a legtöbbet kihozni ezekből a könyvekből, és közösen meg tudták tervezni, milyen változásokra van szükség az életükben.

Négy hónap elteltével azok, akik számára ilyen tanácsadó könyveket is felírt az orvos, nagyobb mértékű javulást mutattak a többieknél, egy év elteltével pedig sokuk túl is jutott a depresszión. A kutatást vezető Christopher Williams professzor, a Glasgow Egyetem munkatársa, aki maga is írt önsegítő könyveket, úgy gondolja, hogy a betegek számára a legnagyobb segítséget a tanácsadók által vezetett alkalmak jelentették. Skóciában már létre is hoztak egy telefonos hálózatot azok számára, akik ezeket a szabadon fénymásolható és terjeszthető segítő könyveket használják.

Dr. Paul Blenkiron, a Leeds and York Partnership Egészségügyi Alapítvány munkatársa kifejtette, hogy az eredmények egyértelműen bizonyítják az önsegítő könyvek hatékonyságát, így azokba érdemes invesztálni a brit egészségbiztosítónak, az NHS-nek, mert a befektette pénz hamar megtérül. Dr. Blenkiron azt is hozzátette, nyilvánvalóan nem mindenki számára alkalmasak az ilyen jellegű könyvek, a hangsúly azon van, hogy az adott beteg saját maga is hajlandó legyen tenni valamit gyógyulása érdekében.

2013.01.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések