Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Önnek is megmentették már az életét?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Vészhelyzetek, katasztrófák

A legértékesebb, pótolhatatlan dologgal, saját vérükkel mentik meg embertársaik életét az önkéntes véradók, akiknek ma van az ünnepnapja Magyarországon.

A Magyar Vöröskereszt területi szervezetei helyi rendezvények keretében ma köszönti a véradókat, a szervezet országos vezetése pedig november 28-án pénteken, délelőtt 11 órától a Parlament főrendiházi termében ünnepélyes keretek között, neves előadóművészek társaságában köszönti a sokszoros véradókat, így fejezve ki az irántuk érzett megbecsülést.

Ez a nap azokról a segítőkész emberekről szól, akik önként és térítésmentesen nyújtják karjukat a számukra ismeretlen betegeknek. Ezen a napon köszönetet mondunk a társadalom legegészségesebb tagjainak, akik a mai rohanó világban, idejüket, energiájukat nem kímélve, segítő kezet nyújtanak a bajbajutottaknak - kívánva egyúttal nekik, hogy további sok-sok éven át újra és újra átérezhessék az önzetlen segítségnyújtás máshoz nem fogható örömét! - áll a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös közleményében.

A vérre bármikor bármelyikünknek szüksége lehet - emlékeztetnek a szervezők.
Magyarországon évente átlagosan 400-450 ezer ember szorul vörösvérsejt-koncentrátumra vagy más vérkészítményre, mert baleset éri vagy műtéti beavatkozáson esik át.
Bajbajutott embertársainknak évente átlagosan 500 ezer véradás garantálja a szükséges vérkészítmény-mennyiséget, amit a lakosság mintegy 5 százaléka biztosít.
Véradóink alkalmanként 450 ml vért áldoznak fel önként és térítésmentesen, számukra ismeretlen betegek részére.

2008.11.27 08:07:36

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések