Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Korai stádiumban felismerhető az Alzheimer-kór egy teszttel

kategória: Alzheimer-kór

Hamarosan egy egyszerű online teszt segítségével már korai stádiumban is felismerhetővé válhat az Alzheimer-kór az ausztrál Queensland Agykutató Intézet és a Queensland Egyetem tudósai szerint. "Az Alzheimer-kór előrehaladtával a memóriáért és figyelemért is felelős kolinerg bazális előagy súlyosan károsodik - mondta el Lizzie Coulson professzor. - Eddig azonban nem volt világos, hogy a károsodás következtében alakulnak-e ki a betegség korai kognitív tünetei, vagy sem."


A tudósok az Alzheimer-kórhoz hasonló tünetekkel járó bazális előagydegenerációval küzdő rágcsálók kognitív tüneteit vizsgálták meg. "Meglepő módon az egerek teljesen normálisan teljesítettek a kognitív teszteken - mondta Coulson. - A viszonyításos vak tájékozódási feladatok során azonban teljesen összezavarodtak." A professzor szerint ez azt bizonyítja, hogy a navigációs feladatok elvégzéséhez kolinergikus neuronok szükségesek, amelyek már az Alzheimer korai stádiumában is súlyosan károsodhatnak.

"Hasonló navigációs tesztekkel az orvosok már korai stádiumban felismerhetik az Alzheimer-kór tüneteit, a hagyományos MR vizsgálathoz képest sokkal egyszerűbben és költséghatékonyabban - közölte Coulson professzor. - Ezzel természetesen a betegek járnak a legjobban, hiszen a korai felismerés sokkal hatékonyabb kezelést eredményezhet."

A szakértők szerint a korai diagnózis alapvető fontosságú, hiszen az Alzheimer-kór kezelési módszerei segíthetnek az egészséges kolinerg sejtek funkcióinak javításában. Coulson professzor cseh kutatókkal karöltve jelenleg is az általuk kifejlesztett emberi navigációs tesztek engedélyeztetésén dolgozik.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább


Szponzorált hirdetések