Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Online segítség életmódváltáshoz - jó eredménnyel

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Pszichológia

Abban a korszakban, ahol a közösségi oldalakat és a blogokat a netezők háromnegyede rendszeresen látogatja, természetes, hogy az egészségügy is ezekhez az eszközökhöz nyúl.

Caroline Richardson, a Michigani Egyetem családorvostani adjunktusa munkatársaival együtt felfedezte, hogy miután egy internetes alapú sétaprogramhoz interaktív közösségi elérhetőséget csatoltak, sokkal kevesebb résztvevő szállt ki belőle. Az online fórumokat használó résztvevők 79 százaléka vitte végig a 16 hetes programot. A társas komponenst nem használók közt ez az arány mindössze 66 százalék lett. Mindkét csoport egyforma mértékben fejlődött viszont a felhasználói felületen rögzített adatok alapján.

Közösségi alkotóelemek

A Journal of Medical Internet Research című folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy az online egészségügyi programokhoz csatolt közösségi alkotóelemek hatásosan előzik meg a lemorzsolódást - mondta el Richardson, a tanulmány vezetője. Ráadásul ez a fajta megközelítés költségtakarékos is a hagyományos intervenciókhoz képest, a személyes tanácsadás például nagy tömegek esetében igen drága. "Lépésről lépésre építettünk fel egy modellt, hogy miként alakítsuk át az emberek életmódját virtuális eszközök segítségével. Látható, hogy a társas komponensek segítenek csökkenteni az internetes programok múltban tapasztalt hátrányait, mint amilyen például a lemorzsolódás is" - mondta Richardson. Az országos, vagy még tágabb hatókörű egészségügyi programok még a résztvevők számának kisebb csökkenése mellett is pozitív eredményekkel zárulhatnak a tömegekre nézve, ami jelentős megtakarításokat eredményezhet.

Jó eredmények, olcsóbban

Míg a személyes tanácsadás költsége több száz, vagy több ezer dollárra is rúghat, a web-alapú módszerrel hasonló eredmények érhetők el, sokkal olcsóbban. A Richardson-programjában használt pedométerek ára 34 USD (kb. 7 000 Ft) darabonként. Az általuk használt weboldalt kicsit költséges ugyan létrehozni, de idővel csökken az egyes egyénekre eső ára. A legtöbb tartalom ráadásul ingyen kerül fel rá, ahogy a résztvevők megosztják tapasztalataikat, vagy bátorítják egymást. "Az egészségügyi rendszeren belül rengeteg az olyan igény, amit még nem sikerült kielégíteni. Sok ember tudja, mit szeretne kapni - segítséget a fogyásban, átaludni az éjszakát, javítani az étrendjén - de nincs, aki tanácsot adjon. Nincs követhető minta, sem támogatás. Itt jönnek a képbe ezek a programok" - nyilatkozta a szakértő.

A mindennapi élet része

Ahogy a társas médiahálózatok egyre inkább a mindennapjaink szerves részévé válnak, további lehetőségek adódnak majd a kiaknázására. Olcsón lehet résztvevőket toborozni, és információkat megosztani a már meglévő infrastruktúra segítségével. "Sok olyan ember van, aki ha előre látja a sikert, melyért nem kell túlságosan megszakadnia, akkor belevág" - nyilatkozta Richardson.

Videó: HáziPatika.com

2011.01.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések