Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magányba zárva

kategória: Öregedés

Egy csapat fiatal önkéntes szokatlan kísérletre vállalkozott. Egy hétig teljesen elszigetelik magukat az őket körülvevő világtól. Nem beszélgetnek senkivel, nem lesz telefonjuk, csak a televízió lesz az egyetlen társaságuk. Azt szeretnék átélni, amit több millió egyedülálló, magányos idős ember. A tíz jelentkező videonaplón rögzíti majd tapasztalatait.

Az "elszigeteltségi hetet" szervező Idősek Barátai nevű jótékonysági egylettől számos furcsa eszközt is kaptak a feladathoz. Zoknikat töltöttek meg szárazbabbal és kukoricával, az ízületi gyulladás miatt fájdalmas járás utánzása végett. Torzító szemüveg segítségével átérezhetik a szürke hályoggal élők nehézségeit. Búvárkesztyű nehezíti majd meg a kézmozdulatokat.

Kutatásokból kiderült, hogy minden ötödik idős ember kevesebb, mint heti egy alkalommal lép érintkezésbe másokkal. Sokkal hajlamosabbak is a depresszióra, viszont kevésbé fordulnak szakemberhez segítségért és támogatásért.

"Aki lát egy idős embert bevásárlás közben, segíthet neki, mondjuk levenni egy árucikket a polcról. Utána ne szaladjon mindjárt tovább, várja meg, hátha szeretne kicsit csevegni az illető - javasolja Jenny Sykes, az alapítvány munkatársa. - Néha ennyire banális dologgal is lehet segíteni. Néha nézzünk át a kerítés túloldalára, az idős szomszédhoz, győződjünk meg arról, hogy jól van, beszélgessünk vele. Éltesebb rokonainkról se feledkezzünk meg: egy születésnapi üdvözlőkártya is sokat jelenthet nekik."

2011.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések