Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magányba zárva

kategória: Öregedés

Egy csapat fiatal önkéntes szokatlan kísérletre vállalkozott. Egy hétig teljesen elszigetelik magukat az őket körülvevő világtól. Nem beszélgetnek senkivel, nem lesz telefonjuk, csak a televízió lesz az egyetlen társaságuk. Azt szeretnék átélni, amit több millió egyedülálló, magányos idős ember. A tíz jelentkező videonaplón rögzíti majd tapasztalatait.

Az "elszigeteltségi hetet" szervező Idősek Barátai nevű jótékonysági egylettől számos furcsa eszközt is kaptak a feladathoz. Zoknikat töltöttek meg szárazbabbal és kukoricával, az ízületi gyulladás miatt fájdalmas járás utánzása végett. Torzító szemüveg segítségével átérezhetik a szürke hályoggal élők nehézségeit. Búvárkesztyű nehezíti majd meg a kézmozdulatokat.

Kutatásokból kiderült, hogy minden ötödik idős ember kevesebb, mint heti egy alkalommal lép érintkezésbe másokkal. Sokkal hajlamosabbak is a depresszióra, viszont kevésbé fordulnak szakemberhez segítségért és támogatásért.

"Aki lát egy idős embert bevásárlás közben, segíthet neki, mondjuk levenni egy árucikket a polcról. Utána ne szaladjon mindjárt tovább, várja meg, hátha szeretne kicsit csevegni az illető - javasolja Jenny Sykes, az alapítvány munkatársa. - Néha ennyire banális dologgal is lehet segíteni. Néha nézzünk át a kerítés túloldalára, az idős szomszédhoz, győződjünk meg arról, hogy jól van, beszélgessünk vele. Éltesebb rokonainkról se feledkezzünk meg: egy születésnapi üdvözlőkártya is sokat jelenthet nekik."

2011.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések