Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magányba zárva

kategória: Öregedés

Egy csapat fiatal önkéntes szokatlan kísérletre vállalkozott. Egy hétig teljesen elszigetelik magukat az őket körülvevő világtól. Nem beszélgetnek senkivel, nem lesz telefonjuk, csak a televízió lesz az egyetlen társaságuk. Azt szeretnék átélni, amit több millió egyedülálló, magányos idős ember. A tíz jelentkező videonaplón rögzíti majd tapasztalatait.

Az "elszigeteltségi hetet" szervező Idősek Barátai nevű jótékonysági egylettől számos furcsa eszközt is kaptak a feladathoz. Zoknikat töltöttek meg szárazbabbal és kukoricával, az ízületi gyulladás miatt fájdalmas járás utánzása végett. Torzító szemüveg segítségével átérezhetik a szürke hályoggal élők nehézségeit. Búvárkesztyű nehezíti majd meg a kézmozdulatokat.

Kutatásokból kiderült, hogy minden ötödik idős ember kevesebb, mint heti egy alkalommal lép érintkezésbe másokkal. Sokkal hajlamosabbak is a depresszióra, viszont kevésbé fordulnak szakemberhez segítségért és támogatásért.

"Aki lát egy idős embert bevásárlás közben, segíthet neki, mondjuk levenni egy árucikket a polcról. Utána ne szaladjon mindjárt tovább, várja meg, hátha szeretne kicsit csevegni az illető - javasolja Jenny Sykes, az alapítvány munkatársa. - Néha ennyire banális dologgal is lehet segíteni. Néha nézzünk át a kerítés túloldalára, az idős szomszédhoz, győződjünk meg arról, hogy jól van, beszélgessünk vele. Éltesebb rokonainkról se feledkezzünk meg: egy születésnapi üdvözlőkártya is sokat jelenthet nekik."

2011.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések