Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öngyilkosság - interneten

kategória: Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Azok, akik az interneten az öngyilkosságra keresnek rá, hamarabb találnak olyan oldalakat, amelyek a módszereket taglalják, illetve a szándékot erősíti, mint olyanokat, amelyek segíteni próbálnak - áll egy pénteken megjelent tanulmányban.

A Bristol, Oxford és Manchester Egyetemek kutatói azt találták, hogy a négy leggyakrabban használt internetes kereső által kiadott első találatok közel fele öngyilkossággal foglalkozó oldalakat hoz be, melyeken különböző módszereket ajánlanak az öngyilkosjelölteknek. Ugyanakkor csak a talált honlapok 13 százaléka foglalkozott öngyilkosság-prevencióval és 12 százalék próbálta meg lebeszélni a látogatóit szándékukról.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a média szerepe az öngyilkossággal kapcsolatban nagyon nagy: a televízióban bemutatott módozatok például befolyásolják a módszert - de az internet hatásairól eddig nem nagyon állt rendelkezésre tudományos információ. A British Medical Journalban megjelent közlemény szerzői megpróbálták reprodukálni, milyen információkat keres az interneten az, aki öngyilkos akar lenni. Ugyanazokat a keresőszavakat írták be a Google, a Yahoo, az MSN és az Ask rendszerébe.

A keresésekre kiadott első 10 honlapot minden esetben elemezték, összesen így 480 honlapot vettek górcső alá. Az oldalak alig kevesebb, mint fele valamilyen információt adott arról, milyen módon lehet véget vetni az életnek, egyötödük kifejezetten öngyilkossággal foglalkozó oldal volt, melyek fele buzdított is a tettre.

Összességében a Google és a Yahoo adta ki a legtöbb öngyilkosságra buzdító, míg az MSN a legtöbb öngyilkosság ellenes vagy semleges oldalt. A keresések során előbukkanó három leggyakoribb oldal mind az öngyilkosságra buzdító site volt, negyedik leggyakrabb találatként a Wikipedia vonatkozó szócikke jött be. A "Hogyan legyél öngyilkos" oldalak sok országban nem illegálisak, és az internetes keresők szűrőjén is átcsúsznak.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.14 09:18:32

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések