Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ondóvezeték-elkötés után is lehetnek még spermiumok az ondóban

kategória: babaszoba.hu, Férfi problémák, Fogamzásgátlás

Egy új vizsgálatból kiderült, hogy ha találnak is spermiumot 3 hónappal a beavatkozás után, annak nincs klinikai jelentősége.

A férfiak ondóvezetékének elkötését (szakszóval vazektómiát) követően 3 hónappal a kutatók megvizsgálták a férfiak spermáját és azt találták, hogy a minták 51 százaléka nem tartalmazott spermiumot, míg 45 százalék kevesebb, mint 100 ezer, ám mozgásképtelen spermiumot tartalmazott. A követési időszak legalább egy éves időszaka alatt  a 96 százalék sterilizált férfi közül egyik sem ejtett senkit se teherbe. A közlemény a BJUI (Brit Urológusok Lapja) júniusi számában jelent meg.


"Felmérésünkből világosan kiderül, hogy három hónappal a vazektómiát követően körülbelül a férfiak fele ürít ugyan spermiumokat, ám igen kis számban, és azok is mozgásképtelenek, így nincs klinikai jelentőségük" - állítja Dr. Herman van Roijen, a hollandiai Tilburg St. Elisabeth Kórházának urológusa. Dr. Roijen szerint "a vazektómia egy minimálisan invazív sebészi beavatkozás, mely a férfiak számára széleskörű, megbízható és relatíve egyszerű módja a fogamzásgátlásnak.2

Az egyik hátránya a módszernek, hogy a beavatkozáson átesett férfiak jó része még akár több mint egy évvel a műtét után is üríthet mozgásképtelen spermiumokat. A szakmai protokollok szerint a férfiak sterilitásáról szóló igazolás akkor adható ki, ha spermájuk egy vagy két alkalommal már egyáltalán nem tartalmaz spermiumokat. A terhességtől való félelem nagyon konzervatív protokollok kialakulásához vezetett.

"Vizsgálatunkból, mely a Holland Urológiai Társaság szakmai protokollját veszi alapul, kiderül, hogy egyetlen vizsgálat, mely három hónappal a műtét után történik, elégséges, hogy a sterilitásról szóló lelet kiadható legyen" - nyilatkozta Roijen.

Videó: HáziPatika.com

2010.06.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések