Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Előzzük meg a szívinfarktust!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A Magyar Kardiológusok Társasága kezdeményezésére "Szívhang" néven országos kampány indult a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és a szűrővizsgálatok népszerűsítésére, amelyhez számos közéleti személyiség is csatlakozott.

A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért. A Szívhang Program célja éppen ezért, hogy mindenki vállaljon felelősséget saját egészségéért, ismerje meg rizikófaktorait, legyen tisztában a szűrővizsgálatok jelentőségével, és egyúttal a szakemberek is kivegyék részüket a megelőző kampányból.

A program házigazdái Dömsödi Gábor és Hevesi Tamás, de rajtuk kívül támogatja a kezdeményezést többek között Gallusz Nikolett, Feke Pál, Kautzky Armand és Serbán Attila is. Dömsödi Gábor azért csatlakozott a programhoz, mert érintett: már túl van egy szívinfarktuson, és így szeretné felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, illetve szeretné bebizonyítani, hogy az infarktus után is van élet.

A Szívhang programot Hevesi Tamás is támogatja. Az ismert előadóművész már több mint két évtizede szenved cukorbetegségben, így a gyógykezeléssel járó kényelmetlenséget jól ismeri. A Szívhang programhoz való csatlakozás révén erőt szeretne adni az embereknek a kardiovaszkuláris betegségek elleni harchoz, és az általa komponált Szívhang-dalok is a kampány célkitűzéseit kívánják erősíteni.

A kampánynyitón Prof. Dr. Merkely Béla, az MKT elnöke hangsúlyozta: a most induló kampány fő célja, hogy hozzájáruljon Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításához, a rizikófaktorok okozta szövődmények csökkentéséhez. Mint hozzátette, a beteg vérnyomásának karbantartása felére csökkenti a szívinfarktus veszélyét; a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a dohányzás kerülése és a stresszhelyzet megfelelő kezelése közel 30 százalékkal mérsékelheti a halálozás esélyét.

A Szívhang program során a fővároson kívül az ország nagyobb városaiban (Pécs, Veszprém, Eger, Miskolc, Szeged, Debrecen), a színházakban végeznek szűréseket, amelyeket helyi lakossági aktivitások színesítenek. A program május elején gyaloglótúrára invitálja a lakosságot, hadat üzenve a mozgásszegény életmódnak, ezzel is megtéve az első lépést szívünk egészsége érdekében.

Web: www.szivhang.hu

Animáció: HáziPatika.com

2011.03.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések