Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön röntgeneztetné a magzatát?

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

Több mint kétszeresére emelkedett a terhes nőkön végzett radiológiai vizsgálatok száma az elmúlt 10 évben.

A Radiology online kiadásában megjelent kutatásból kiderül, hogy a képalkotó eszközök hatását korábban nem tanulmányozták a terhes nők körében, pedig káros hatással is lehetnek a kismamák és magzatuk egészségére.

Dr. Lazarus és munkatársai visszatekintő elemzést végeztek a nukleáris orvostan, a CT, a fluoroszkópia és a röntgen területén, mely vizsgálatokat 1997 és 2006 között végeztek el a Rhode Island Kórházban illetve a Nő-és Csecsemőklinikán. Szerették volna meghatározni, hogy milyen gyakorisággal végezték el ezeket a vizsgálatokat terhes asszonyokon, és nagyjából mekkora sugárzás érhette a magzatokat.

Az adatokat ezután összehasonlították az ugyanazon időszakra vonatkozó szülések számával. Az eredmények szerint 1997 és 2006 között 10,1 százalékkal nőtt évente a terhes nőkön végzett képalkotó vizsgálatok száma, a CT vizsgálatok esetében azonban a növekedés évi 25,3 százalékra rúgott. A CT a többi radiológiai vizsgálatnál nagyobb dózisú sugárzást juttat a szervezetbe.

A vizsgált esetek 75 százalékában a vizsgálatot más testrészeken végezték el, így a magzatot nem érte olyan mennyiségű közvetlen sugárzás, azonban ez már kis mennyiségben is károsíthatja a kisbabát.

A kutatók 3 285 beteg 10 év alatt megtörtént 5 270 vizsgálatát értékelték ki. Az évente vizsgált betegek száma 237-ről 449-re emelkedett, a vizsgálatok száma pedig 331-ről 732-re.

Az egyszerű, filmes röntgenvizsgálatok száma átlagosan 6,8 százalékkal nőtt évente, a nukleáris anyagokat használó vizsgálatok száma pedig 11,6 százalékkal. A fluoroszkópiás eljárást 10,6 százalékkal gyakrabban használták.

"A nőknek tudniuk kell, hogy a képalkotó vizsgálat általánosságban biztonságos, és gyakran életveszélyes állapotokat lehet vele megelőzni" - mondta Dr. Lazarus.

Animáció: HáziPatika.com

2009.03.20 09:08:50

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések