Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön meg fog halni. Akar beszélni róla?

kategória: Daganatos betegségek, Depresszió, Fájdalomcsillapítás, Pszichológia

A halálról soha nem könnyű beszélni, de a halálos beteg pácienseknek kifejezetten jót tesz, ha orvosukkal megbeszélhetik ezt a kérdést.

Egy nemrég végzett kutatás tanulsága szerint jelentősen jobb azoknak a halálos beteg pácienseknek az életminősége, akik orvosukkal előre megbeszélték, milyen ellátást szeretnének, vagy nem szeretnének utolsó napjaikban.


Ezek a páciensek általában ritkábban válnak depresszióssá, és kevésbé félnek a haláltól, mint azok, akik elutasítják, hogy a halálról beszéljenek.

Az Amerikai Egészségügyi Egyesület adatai szerint azok a betegek, akik előre eldöntötték, hogy szeretnék tölteni utolsó napjaikat, kevesebb agresszív orvosi kezelésben (például újraélesztésben, mesterséges lélegeztetésben) részesülnek. Emellett a betegek családtagjai is sokkal inkább képesek elfogadni a halál gondolatát, ha a páciens is beletörődik az elkerülhetetlenbe.

"Vizsgálataink szerint a halálról szóló beszélgetések jó hatással vannak a páciensekre és családtagjaikra is. Persze a halálról beszélni soha nem könnyű, sem az orvosnak, sem a betegnek, de adataink alapján mindenképpen megéri"- nyilatkozta Dr. Alexi Wright, a Dana-Farber Rákgyógyászati Központ munkatársa.

A mostani kutatásban 332 halálos rákbeteg vett részt, akik közül 123-an beszéltek orvosukkal a halálról. Ezek a betegek az eredmények szerint könnyebben elfogadták, hogy az életük hamarosan véget ér, és az agresszív gyógykezelések helyett a csendes és nyugodt fájdalomcsillapító terápiát választották.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább


Szponzorált hirdetések