Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön is termel aszpirint - tud róla?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet

Az emberi szervezet is képes előállítani a szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító alapja - írja az MTI alapján az index.hu.

A fűzfakéregből kivont hatóanyagot régóta használják a gyógyszerészek, sőt, gyógyító hatásáról azóta olvashatunk, amióta írásos emlékeink vannak a gyógyításról. Már a sumérok és az asszírok is használták.

A szalicilsav ott van a növényekben, származéka az aszpirin (acetilszalicilsav) pedig 1914-ben jelent meg patikákban.

Gwendoline Baxter és munkatársai önkénteseknek adtak növényekben is megtalálható benzoesavat, mert szerkezete alapján föltételezhető volt, hogy az ember ezt az anyagot alakítja át szalicilsavvá.


A kutatók azt akarták megtudni, hogy a vérben kimutatható aszpirin csak az ételből eredt-e, vagy azt az ember maga készíti.
Ha maga készíti, akkor feltételezhetően azért, mert ezzel segíti védekezőkészségét, csökkenti esetleges fájdalmait.

A munkacsoport végül egyértelműen bizonyítékot talált arra, hogy a benzoesavból az ember saját szervezetében állít elő szalicilsavat. Ennek a belső "gyógyszergyártásnak" a jelentőségét még sokat kell vizsgálni, de valószínű, hogy ez valamilyen módon a gyulladásos folyamatok, betegségek elleni védelem fontos eszköze - és amelyet ezek szerint a szervezet maga is rutinszerűen előállít, bár csak kis mennyiségben.

2009.01.19 09:33:34

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések