Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön is megiszik évente 18 liter szeszt?

kategória: Alkoholizmus, Egészségügyi tájékoztatás, Táplálkozás

A magyarok isszák a legtöbbet az Unióban - évente átlagosan 18 liter száz százalékos alkoholt - állt a WHO (Egészségügyi Világszervezet) két évvel ezelőtti jelentésben, most pedig a szervezet felszólította a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki egységes stratégiát az alkoholprobléma megoldására.

Hazánk nem rendelkezik ilyen tervezettel pedig a probléma nálunk a legnagyobb a Közösségben.

Hazánkban az évente elfogyasztott 18 liter (száz százalékos, tehát tiszta) szesz negyede illegálisan előállított alkohol.
Csak összehasonlításként a leggyakrabban szórakozni járó britekre 13 liter, míg a "legnyugisabb" máltaiakra 7 liter jut.

A riasztó adatok ellenére a kormány eddig nem rendelkezett megfelelő tervezettel az alkoholfogyasztás visszaszorítására, melynek oka az Egészségügyi Minisztérium átalakítása volt. Székely Tamás nemrég kinevezett szakminiszter azonban változtatni akar ezen és már a tárca előtt van az Alkoholpolitika- és stratégia című tervezet, mely többek között tartalmazza a reggeli italárusítás korlátozását, a tömény szeszesitalok adójának emelését, valamint felvetődött, hogy a cigarettához hasonlóan az alkoholos üvegeken is lehetnének elrettentő feliratok.

2008.06.24 10:17:19

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések