Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön is megeszik 3,5 kiló csokit évente?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia, Táplálkozás

Ugyanis a statisztikák szerint mi, magyarok ennyit fogyasztunk egy év alatt az istenek eledeléből. A legkedveltebben a táblás, illetve szeletben kapható csokik, és mi, magyarok inkább tejcsoki eszünk, mint fehér- vagy étcsokoládét.

Jellemzően a decemberi ünnepek környékén nő a csokifogyasztás, ennek az egyik oka hogy a karácsonyfára szaloncukrot és csokidíszt szoktunk aggatni, illetve a gyermekeket csokifigurákkal megajándékozni, míg Nyugat-Európában kekszet, gyömbéres süteményecskéket használnak erre a célra.

Egy nemrég nyilvánosságra került hírre reagálva, miszerint néhány évtized múlva veszélybe kerül a kakaóbab-termesztés, és emiatt valódi luxuscikké válhat a csokoládé, Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke úgy reagált: a kakaóbab-termelés növekedése valóban korlátozott, a tonnánkénti ára 1000 fontról 2500 fontra emelkedett a tőzsdén, és valóban fenyegetik veszélyek (például betegségek) a kakaóültetvényeket, de erre a problémára egészen biztosan lesz válasza az iparnak, mezőgazdaságnak, tehát nem kell aggódnunk.

"Minden esetben alaposan vegyük szemügyre a termékek címkéjét, így például különösen fontos a figurás édességek esetében a kakaómassza és kakaóvaj feltüntetése, míg a szaloncukrok esetében érdemes meggyőződni a kötelezően előírt 20 százalékos bevonati arány meglétéről" - hangsúlyozta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.
Fontos!

Ne vásároljunk feketepiacról karácsonyi édességet, szaloncukrot, mert megvan az esélye, hogy ellenőrizetlen terméket viszünk haza és fogyasztunk el - hívták fel a figyelmet a szakemberek.


Az élet bizonytalan! Kezdd a desszerttel! - idézte Ernestine Ulmer mondását Török Zsuzsa pszichológus, aki azt foglalta össze, hogy a csokoládé igenis hasznos a léleknek, csupán arra kell nagyon odafigyelni, hogy mértéket tartsunk. A jó minőségű, kis mennyiségben fogyasztott csokoládé örömhormonokat szabadít fel, oldja a szorongást, megnyugtat, tehát valóban hasznos az egész szervezetnek.

Képgaléria: HáziPatika.com

2010.11.20 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések