Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön is lehet fitt nagyi!

kategória: Öregedés

Hosszabb ideig élhetnek aktív életmódot az idősebb emberek, ha a mérsékelt testmozgást táplálék-kiegészítőkkel kombinálják.

A Manchester Metropolitan Egyetem kutatói felfedezték, hogy közvetlenül a mérsékelt testmozgás előtt és után szedett szénhidrát és fehérje kiegészítők növelhetik az izomteljesítményt és csökkenthetik az izomsorvadást a nyugdíjas koron túli emberekben. Ez a kombináció úgy tűnik, több előnnyel jár, mint a fokozott edzések, attól függetlenül, hogy megváltoztatja-e az illető a táplálkozási szokásait vagy sem.

Hatvan egészséges, függetlenül élő 65 vagy annál több éves, gondosan kiválogatott felnőttet vizsgáltak meg.

Egyes csoportokban enyhe testmozgást végeztek hetente egyszer, más csoportokban pedig fokozott testmozgást végeztek, kétszer egy héten. Minden csoportban egyes önkéntesek fehérje és szénhidrát kiegészítőket szedtek, miközben mások nem. A 12 hetes program végeztével megfigyelték, hogy az izomméret- és erő az összes csoportban növekedett. Ugyanakkor az eredmények azt sugallták, hogy az idősebb emberek számára nagyobb előnyt jelent, ha a megfelelő kiegészítőket szedik a mérsékelt testedzéssel egybekötve.

"Az izomzat teljesítményének megtartása és az izomsorvadás gátlása az idősebb emberek számára életminőségükben valódi javulást jelenthetnek" - közölte Dr. Gladys Pearson, a kutatás vezetője. "Noha még ki kell értékelnünk, hogy a testmozgás pontosan milyen szintje adja a legjobb eredményeket, úgy hisszük, hogy bebizonyítottuk, a rendszeres mérsékelt testmozgás a megfelelő táplálék-kiegészítőkkel párosítva fellendítheti Anglia öregedő lakosságának jóllétét."

Ez volt az első olyan kutatás, amely a testmozgási terv és a táplálék-kiegészítők kombinációját teljes mértékben az idősebb emberek esetében vizsgálta.

2008.09.18 13:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések