Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön is elkaphatja a tbc-t a buszon, villamoson, repülőn?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Cseppfertőzéssel, emberről emberre úgy terjed, ha a beteg ember épp abban az állapotában van, hogy bizonyos mennyiségű bacilust ürít a légúti nedveivel. A betegségnek csak egy szakaszában fertőzőképes a tébécés beteg. Nem feltétlenül kell ahhoz köpetet üríteni, köpködni, hogy a baktériumok kijussanak a szabadba, a légzés, a beszéd is éppen úgy fertőzhet, mint a köhögés, tüsszentés - mondta dr. Strausz János, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A HáziPatika.com kérdésére a szakember azt válaszolta, hogy a járművek kapaszkodóinak megérintésével nem lehet megfertőződni. Hozzátette azonban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor már van esély a megbetegedésre, ha valaki 8 órát együtt tölt egy légtérben fertőzőképes tébécéssel. Ilyen módon például a hosszú repülőutak alatt van esély a fertőződésre.

"Eddig 2 esetben kaptunk faxon felkérést a WHO-tól, hogy keressük meg xy-t, aki egy éppen fertőző tbc-s beteg mögött ült két sorral ezen és ezen a repülőgépen" - ismertette a hazai eseteket a főigazgató.

Ebben az esetben körülbelül 10 százalék esélye van arra, hogy az illető a kórokozóból "kapott". Ez azonban még nem jelenti azt, hogy beteg is lesz, mert kell egy bizonyos mennyiségű kórokozó a fertőzéshez. Ráadásul az immunrendszer is felveszi a harcot a betolakodó ellen.
"A fertőzés semmiképpen nem terjedhet fertőzött tárgyak megfogásával" tette hozzá dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász szakorvos.

Magyarországon 2007-ben 1700 új tbc-s beteget fedeztek fel: javarészt a fővárosban és az ország keleti megyéiből kettőben (Szabolcs-Szatmár, Jász-Nagykun-Szolnok megyében) olyan arányú a betegek száma, hogy emiatt a 30 év felettieknek kötelező a tüdőszűrés.

A legnagyobb gond az, hogy a betegek egy része nem működik együtt az orvosokkal. Egyesek a kötelező kórházi bent fekvés elől is megszöknek, mások a kórházi kezelést követő, járóbeteg-ellátásban végzett gyógyszerszedést hagyják abba idő előtt.
Mivel a baktérium teljes kiirtásához fél évre van szükség, ezért ha valaki hamarabb abbahagyja a kezelést, akkor kialakulnak a gyógyszernek ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok.

"Ha valaki eleve ilyen, esetleg több antibiotikumnak is ellenálló kórokozóval fertőződik meg, akkor sokkal nehezebb a gyógyítása" - hívta fel a veszélyre a figyelmet a tüdőgyógyász.

A legnagyobb problémát az okozhatja, hogy Romániában, Ukrajnában és Bulgáriában drasztikusan magasabb a tbc-s betegek száma, így onnan bármikor érkezhet fertőzött beteg - mondták el szakemberek.

Kéky Kira

2008.10.28 17:25:28

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések