Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön hova dobja a lejárt gyógyszereit?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

A gyógyszerhulladék körülbelül 25-30 százalékát dobják gyűjtőkonténerekbe Magyarországon. Ugyanakkor az évi 600 tonna hulladék 70-75 százaléka még mindig a kommunális szemét közé kerül. Hazánkban az unió átlagánál kevesebb, harmadannyi gyógyszerhulladék keletkezik − derül ki a begyűjtést és feldolgozást koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. adataiból.

A gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2,5 éve kezdődött Magyarországon. Jelenleg mintegy 3000 helyszínen teszik lehetővé, hogy az országban mindenki gyűjtőkonténerbe dobhassa lejárt gyógyszereit. Ennek ellenére a hazai háztartások 60 százaléka még mindig nem gondoskodik megfelelően lejárt, vagy feleslegessé vált készítményeiről.

A gyógyszerhulladék begyűjtését a gyártó cégek finanszírozzák, és a patikák, valamint a gyógyszer-nagykereskedők végzik. Segítségükkel az elmúlt két és fél évben 500 tonna gyógyszert gyűjtöttek vissza és semmisíttetettek meg. Ennek költsége tavaly 122,7 millió forint volt.

A visszagyűjtés 2005. decemberi kezdetekor az európai tapasztalatok alapján azt feltételeztük, hogy a hulladék aránya elérheti a forgalomba kerülő gyógyszermennyiség 20 százalékát - mondta Miklósi András, a begyűjtést végző Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője.

Mivel Magyarországon átlagosan évente 300 millió doboz gyógyszer fogy, ez akár 60 millió dobozt is jelenthetett volna. Az azóta elkészített felmérésekből azonban kiderült, hogy hazánkban a 3,9 millió háztartásnál ennek csak mintegy harmada, nagyjából 20 millió doboznyi, azaz 600 tonna hulladék keletkezik.

A tapasztalatok szerint egy személy évente egyszer keresi fel a hulladékgyűjtő konténereket, és esetenként átlagosan 7-8 dobozt dob bele.

2008.07.03 14:53:50

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Betegápolás otthon

A betegek kerülhetnek olyan állapotba, lehetnek olyan sérüléseik, amikor - a rosszabbodást megelőzendő - nagyon oda kell figyelni arra, hogyan kell őket fektetni, ültetni, mosdatni, illetve, ha szükséges elsősegélynyújtásban részesíteni.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések