Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ön ebben fog meghalni x év múlva - tényleg tudni akarja?

kategória: Genetika

Mivel megváltozhatatlan, az egyedi genetikai kód egyre inkább egy nyitott könyv lesz azoknak a módszereknek köszönhetően, amelyek a különböző tulajdonságok és betegségek valószínűségét határozzák meg, a húgyhólyagráktól és a kopaszságtól a férfi meddőségig és a memóriahanyatlásig.

Párszáz dollár, néhány csepp nyál és egy felbélyegzett válaszboríték kell mindössze ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora az örökölt kockázatunk száz, többé-kevésbé elterjedt tulajdonság esetében. A szolgáltatás az interneten is megrendelhető. Virágzik az üzlet, annak ellenére, hogy egyes szakértők riadót fújnak a vizsgálattal kapcsolatban, kételkednek a pontosságukban és megkérdőjelezik annak okos dolog voltát, hogy mindent tudni akarunk saját genetikai hátterünkről.

A piacon legelőször a kaliforniai 23andMe cég jelent meg, amely "segítséget ajánl egy merész és informatív lépés megtételéhez az önismeret felé vezető úton". Versenytársuk, a deCODEme - amely az izlandi deCODE cég leányvállalata - azt ígéri, "felderíti a különböző betegségekre és állapotokra való genetikai hajlamunkat". A kaliforniai Redwood Shoresben székelő Navigenics azt állítja, "segíthet abban, hogy egészségesebben és tovább éljünk".

Az üzletág neve személyre szabott génállomány és csak most kezdi beváltani a régen tett ígéreteket. Hívei szerint egy évtizeden belül a teljes genetikai térkép felállítása olyan gyors és egyszerű lesz, mint a koleszterin kimutatása a vérből. A nők számára már elérhető az a vizsgálat, ahol a mellrákra való hajlamot mutatják ki a hibás BRCA1 és a BRCA2 génvariációk megléte alapján (ezek a génváltozatok a kockázatot 50-80 százalékkal emelik).

Más vizsgálatokkal kimutatható az egyes antidepresszánsok által kiváltott szexuális zavarok valószínűsége, vagy az, hogy kinél áll fenn magasabb kockázat az elhízás, a skizofrénia vagy a cukorbetegség terén. A szülők megvizsgáltathatják gyermekeiket már embrió korukban is, röviddel a megtermékenyülés után. A múlt héten megszületett Nagy-Britanniában az első olyan kisbaba, akit már az anyaméhben szűrtek, hogy örökölte-e az édesanyja által hordozott, mellrákra hajlamosító gént.

Létezik már vizsgálat az atletikus potenciál felmérésére is, ez alapján kiderülhet, lehet-e gyermekünkből a következő Usain Bolt, vagy csak a futottak-még kategóriáig jut el. Az Amerikában az Atlas Sport Genetics által forgalmazott teszt az ACTN3 gén két változatát mutatja ki. Az egyik által "gyorsan, de rövid ideig összehúzódó izmok" jönnek létre, amelyek a világklasszis sprintereknél gyakoriak, a másik inkább a lassabb, de hosszabb ideig összehúzódni képes izmoknak kedvez, amely viszont a hosszútávú atlétáknak jelent előnyt.

Nem minden felfedezésre váró titok kulcsfontosságú, vagy titok egyáltalán. Az édesszájúság, a nedves fülzsír, a keserű növényekre való fokozott érzékenység vagy a lyukacsos memória közül egyik sem olyan jelentős felfedezés, hogy megváltoztatná az életünket.

2009.01.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések