Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Omega-3 zsírsavakkal az időskori szembetegségek ellen

kategória: Öregedés, Szemészet, Táplálkozás

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend (főként halak és tengeri állatok fogyasztása) csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.

Sheila K. West és munkatársai az Ophthalmology decemberi kiadásában számolnak be arról, hogy a sok hal és kagyló fogyasztása védőhatású az időskori sárgafolt-degeneráció szempontjából.

A sárgafolt-elfajulás (orvosi szóval makuladegeneráció) a vakság egyik leggyakoribb oka.

A kutatók egy, az 1990-es évek kezdetén lefolytatott tanulmány adatait vették alapul, mely a résztvevők egyéves étrendi szokásait figyelte. Az alanyok között 2400 egyén szerepelt, akik 65 és 84 év közöttiek voltak. Mind Maryland keleti partján éltek, ahol a tengeri ételek fogyasztása mindennapos. A résztvevők szemészeti vizsgálaton is átestek, ahol megállapították, hogy közülük 450-en szenvednek időskori sárgafolt-degenerációban, 68-nál ez súlyos mértékű volt. A kutatók megállapították, hogy a sárgafolt-degenerációban szenvedők szignifikánsan kevesebb omega-3-at tartalmazó ételt fogyasztottak.

A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3-tartalma befolyásolhatja a sárgafolt-degeneráció kialakulását. A vizsgálat hátránya azonban, hogy csak egyéves periódussal számol, míg a sárgafolt-elfajulás jellemzően hosszabb távon alakul ki.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.15 00:02:00

forrás: Medipress



Szponzorált hirdetések