Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit ért meg a kutya?

kategória: Gondolta volna?

A kutyák valóban tudják, hogy mire gondolunk, és legalább annyira megértik a szándékunkat, mint a kisgyerekek - ezt igazolják egy magyar tanulmány eredményei. A kutyabarátok jó része azt gondolja, hogy a kutyája elsősorban azért engedelmeskedik neki, mert megismeri a gazdája hangját, pedig a szemkontaktus legalább olyan fontos szerepet játszik a kommunikációban, mint a szavakkal történő utasítások.

A kutatók megállapították, hogy a kutyák nemcsak a kimondott szavakra reagálnak, hanem megértik, hogy kommunikálni szeretnénk velük. Egy átlagos hat hónapos-kétéves gyerek szintjén képesek értelmezni a szemkontaktus szerepét a kommunikációban. Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a feltételezést, miszerint léteznek közös szociális képességek az emberek és a kutyák között. Az emberi kommunikációs jelzések megértésében, valamint az ezekre adott reakciókban több hasonlóság is megfigyelhető a csecsemők és a kutyák között, mondta Topál József, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.

A kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy a kutya automatikusan követi-e az ember irányjelző fejfordítását (ha egyáltalán követi), vagy csak akkor, ha az irányjelző gesztust megelőzi a közlési szándék kinyilvánítása. A vizsgálatok során a kutyák egy monitort figyeltek, amelyen elhelyeztek egy szemmozgást követő műszert. Majd a kutyáknak egy videót vetítettek, amelynek kezdőképén egy lehajtott fejű ember állt, két oldalán egy-egy virágcseréppel.

Az első esetben az irányjelzést megelőzően a személy felhívta magára a kutya figyelmét: felnézett rá, magas hangon megszólította, majd ezt követően nézett rá az egyik cserépre. A második esetben lefelé fordított fejjel, mély hangon szólította meg az állatot, és a szemkontaktust elkerülve fordította el a fejét a cserép felé. A vizsgálati eredmények szerint a kutyák a gyerekekhez hasonlóan jobban teljesítettek abban a helyzetben, amikor az irányt mutató személy előzetesen felkeltett a figyelmüket.

2012.01.12 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések