Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oltás parlagfű(allergia) ellen!

kategória: Allergia, Gyógyszerészet

Hamarosan megjelenhet a gyógyszerpiacon a várva várt védőoltás, mely kevesebb injekcióval hosszabb időn át véd a parlagfű-allergia tüneteitől. A hagyományos allergia vakcinákkal szemben, melyeket hónapokon át hetente kell beadni, az új oltásra csak néhányszor lenne szükség, hatástartama viszont hosszabb lenne.

Dr. William C. Howland III, az austini Lovelace Tudományos Erőforrások orvosigazgatója és allergológusa szerint a kevesebb injekcióval nagyobb javulást lehet elérni, mint eddig. Howland az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság kongresszusán számolt be eredményeikről, melyek alapján az új vakcinából mindössze négy injekcióra lenne szükség. Howland azt állította, hogy a hatóanyag biztonságos és hatékony.

Egy másik kutatócsoport, melyet Dr. Peter Creticos, a baltimore-i Johns Hopkins Asztma és Allergológia Központ igazgatója irányít, szintén egy parlagfű-allergia elleni vakcina tesztelésén dolgozott. Az ő eredményeikről a New England Journal of Medicine-ben olvashatunk. Hat hetes injekciókúrát követően két szezonra sikerült tünetmentesség tenniük a vizsgálati személyeket. Mindenki hetente egy oltást kapott.

A parlagfű az egész Egyesült Államokban megtalálható, legelterjedtebben a keleti államokban és a Közép-Nyugaton. A pollentermelő növényekre allergiás amerikaiak 75 százaléka erre a gyomnövényre érzékeny az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány adatai szerint. A parlagfűszezon jellemzően augusztus közepétől októberig tart, és jelentős szerepet játszik az őszi allergiás tünetek kialakulásában. Egyes betegek számára enyhülést jelentenek az antihisztaminok, melyek megszüntetik a kínzó orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szem-, orr- és torokviszketést. Ha azonban ezek a gyógyszerek nem segítenek, az injekciókúra jelenti a kezelés következő lépcsőjét. A jelenlegi vakcinákkal 6-18 hónapig heti rendszerességgel kell oltani ahhoz, hogy kifejtsék maximális hatásukat, ráadásul minden injekció után 30 perc az ajánlott várakozási idő, hogy időben észrevegyék az esetleges mellékhatásokat.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.01 11:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések