Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oltás lesz szklerózis multiplex ellen!

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia

Kifejlesztettek egy vakcinát a Heidelberg Egyetemi Kórház és a Német Rákkutató Központ tudósai, ami egerek esetében képes meggátolni az encephalitis kialakulását, ami nagyon hasonló az emberi szklerózis multiplexhez, amikor az immunrendszer megtámadja és elpusztítja az egészséges idegszöveteket.

A tudósok a vakcina kifejlesztése során autológ immunsejteket használtak: a szklerózis multiplex által kiváltott káros immunreakciók célkeresztjében álló fehérjét helyeztek el az immunsejteken, majd olyan anyaggal kezelték ezeket a sejteket, ami képes elnyomni az immunreakciókat.

A kutatók elmondásuk szerint a szervátültetés elvét vették alapul a vakcina kifejlesztése során. "Meg kell tanítanunk az immunrendszert, hogyan ne forduljon saját maga - a szervek, a sejtek, és esetünkben az idegszövetek - ellen" - nyilatkozta Dr. Peter Terness, a Heidelberg Egyetemi Kórház immunológus professzora, a mostani kutatás vezetője.

Terness professzor és kollégai egerek esetében sikerrel alkalmazták a módszert. A szklerózis multiplex káros immunreakciói ellen kifejlesztett vakcina beadása után az állatok immúnisak voltak az autoimmun encephalitisre, ami az emberi szklerózis multiplex állati megfelelője.

"A kezelt sejtek segítik a célpont fehérjék működését, és egyúttal elnyomják a szervezet immunválaszait is. Így az immunsejtek legközelebb már nem támadják meg az idegszöveteket" - nyilatkozta Terness professzor.

A kutatók most azt vizsgálják, a módszer hatásos lehet e már meglévő szklerózis multiplex betegség esetében is.

2008.12.08 06:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések