Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Olívaolajjal megelőzhető a rák

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A jó minőségű extraszűz olívaolajok olyan egészségvédő anyagokat, úgy nevezett fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek a rákos sejtek pusztulását okozhatják.

"Adataink szerint az extraszűz olívaolajban lévő összetett fenolok képesek drasztikusan csökkenteni a HER2 elnevezésű rákos gén jelenlétét emberi melldaganatos esetekben" - nyilatkozta Dr. Javier Menendez és Dr. Antonia Segura kutató, akik az olívaolaj jótékony hatásának titkát vizsgálták.

Az extraszűz olívaolajat mindenféle hevítés vagy kémiai beavatkozás nélkül, csupán mechanikus eszközökkel állítják elő. Az így nyert olaj olyan fitokemikáliákat (lignánok és szekoiridoidok) tartalmaz, ami a finomítási eljárások során elveszne.

A tudósok azonban óva intenek attól, hogy daganatos betegsége esetén a páciens saját maga próbálja kezelni magát olívaolajjal. "A kívánt hatás eléréséhez olyan mennyiségben kell alkalmazni ezeket az anyagokat, ami csupán az olívaolaj fogyasztásával (mennyiségtől függetlenül) nem érhető el otthoni körülmények között" - nyilatkozták a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.19 15:36:40

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések