Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aranyasőből készült szer segít leszokni a dohányzásról

kategória: Dohányzás

A dohányosok közül sokan segítség nélkül is képesek leszokni, még többen életük végéig folytatják ezt az egészségtelen szokást, ha nem kapnak segítséget. Statisztikai adatok szerint szerte a világon évente ötmillió haláleset köthető a dohányzáshoz.

A gyógyászatban évtizedek óta ismert citizin kedvező ára miatt főként a szegényebb országokban lehetne leszokást segítő alternatíva. A szert évtizedek óta Tabex néven forgalmazzák a kelet-európai országokban, Robert West vizsgálatai szerint biztonságos, és a leszoktatásban hatásos anyag.

A szert az aranyeső nevű növény kivonatából állítják elő. A hatóanyag képes pótolni a nikotint, szerkezetében nagyon hasonlít ahhoz az anyaghoz, melyet a leszokásban használt rágógumi és tapasz tartalmaz.
A citizin ára a cigarettáéhoz mérhető, alkalmazása tehát nem jelent lényeges járulékos költséget a szenvedélybeteg számára, ellentétben más leszoktatást segítő szerekkel.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent vizsgálat 740 dohányosra terjedt ki, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik placebót, a másik citizint kapott 25 napon keresztül. Egy évvel később a citizint szedők 8,4 százaléka hagyott fel káros szenvedélyével, szemben a kontroll csoport 2,4 százalékával. Ugyanakkor a kezelés során mellékhatások is jelentkeztek, leggyakrabban gyomorfájás, szájszárazság, légzési nehézség vagy hányinger. Ezek általában enyhének bizonyultak, és nem tartottak sokáig.

A jelenleg elérhető leszokást segítő gyógyszerek, a Zyban és a Chantix ugyanakkor magasabb arányú leszokást eredményeznek (15-25 százalék). Elképzelhető azonban, hogy hosszabb alkalmazás esetén a citizin is hozhatja ezt az eredményt.

2011.10.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések