Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Október a mellrák hónapja

kategória: Daganatos betegségek

A kampány információt és támogatást is nyújt a mellrákban szenvedőknek. A világhónap alkalmából most Önök is elolvashatják a tudnivalókat.


A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés az amerikai nők körében, és a második vezető halálok. A mellrák egy rosszindulatú daganat, mely kifejlődhet az egyik, vagy mindkét emlőben is, általában a tejcsatornákban vagy a lebenyekben, vagyis a mellek tejtermelő részein. Az Amerikai Rákszövetség becslései szerint 2007-ben kb. 178 480 nőnél fedeztek fel invazív mellrákot. Ebben az évben 40 460 nő fog meghalni a betegség következtében. Az Egyesült Államokban kicsit kevesebb mint 2 millió, mellrákkal kezelt nő él.

Sokféle típusa létezik a mellráknak, két alapvető csoportra, az invazív és neminvazív mellrák-típusokra osztva. Neminvazív a mellrák akkor, ha daganatos sejtek csak a tejcsatornákban találhatók, de kezelés híján invazív rák fejlődhet belőle. Az invazív mellrák áthatol a normál mellszöveten és megtámadja a környező területeket is. Ez utóbbi súlyosabb állapotot takar, mivel más szervekbe is áttéteket képezhetnek, mint pl. a csontokba, májba, tüdőbe és az agyba. Az invazív mellráknak is több fajtája van. Ezek közül a leggyakoribb az invazív tejcsatorna karcinóma, mely a mellrákos esetek 80 %-át teszi ki.

Habár a mellrák elsősorban a nők betegsége, előfordulhat férfiakban is. A férfiaknak kevesebb emlőszövetük van, de vannak köztük olyanok, melyek elrákosodhatnak. Ez a betegség a férfiak körében rendkívül ritka, és általában 60-70 éves kor között jelentkezik.

A korai felismerés kiemelten fontos a túlélés szempontjából. Minden nőnek el kell sajátítania a keblek egészségének alapjait. Ennek kulcstényezője a rendszeres mammográfiás vizsgálat 40 éves kor felett. Fontos az évenkénti klinikai emlővizsgálat, a havonkénti önellenőrzés, a kockázatokkal kapcsolatos konzultáció. A mammográfiás vizsgálat a legjobb a korai felismerésre, habár egyetlen orvosi teszt sem nyújt 100 %-os biztonságot. A legfőbb kockázati tényezők: életkor, családi anamnézis, a menstruáció korai jelentkezése, késői gyermekvállalás (25 vagy 35 év felett), ha valaki nem szül, hormonpótló kezelés, orális fogamzásgátlók használata. Bizonyos életmódbeli tényezők is növelhetik a kockázatot, mint pl. a magas zsír- és alacsony rosttartalmú táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A mellrák kezelésének alapvető lehetőségei: műtét, sugárkezelés, kemoterápia és bizonyos kísérleti szakaszban levő módszerek.

Évente mintegy 1 400 férfinál jelentkezik a betegség, akik közül 400-an halnak meg.

Animáció: HaziPatika.com

2008.10.20 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések