Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Október a mellrák hónapja

kategória: Daganatos betegségek

A kampány információt és támogatást is nyújt a mellrákban szenvedőknek. A világhónap alkalmából most Önök is elolvashatják a tudnivalókat.


A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés az amerikai nők körében, és a második vezető halálok. A mellrák egy rosszindulatú daganat, mely kifejlődhet az egyik, vagy mindkét emlőben is, általában a tejcsatornákban vagy a lebenyekben, vagyis a mellek tejtermelő részein. Az Amerikai Rákszövetség becslései szerint 2007-ben kb. 178 480 nőnél fedeztek fel invazív mellrákot. Ebben az évben 40 460 nő fog meghalni a betegség következtében. Az Egyesült Államokban kicsit kevesebb mint 2 millió, mellrákkal kezelt nő él.

Sokféle típusa létezik a mellráknak, két alapvető csoportra, az invazív és neminvazív mellrák-típusokra osztva. Neminvazív a mellrák akkor, ha daganatos sejtek csak a tejcsatornákban találhatók, de kezelés híján invazív rák fejlődhet belőle. Az invazív mellrák áthatol a normál mellszöveten és megtámadja a környező területeket is. Ez utóbbi súlyosabb állapotot takar, mivel más szervekbe is áttéteket képezhetnek, mint pl. a csontokba, májba, tüdőbe és az agyba. Az invazív mellráknak is több fajtája van. Ezek közül a leggyakoribb az invazív tejcsatorna karcinóma, mely a mellrákos esetek 80 %-át teszi ki.

Habár a mellrák elsősorban a nők betegsége, előfordulhat férfiakban is. A férfiaknak kevesebb emlőszövetük van, de vannak köztük olyanok, melyek elrákosodhatnak. Ez a betegség a férfiak körében rendkívül ritka, és általában 60-70 éves kor között jelentkezik.

A korai felismerés kiemelten fontos a túlélés szempontjából. Minden nőnek el kell sajátítania a keblek egészségének alapjait. Ennek kulcstényezője a rendszeres mammográfiás vizsgálat 40 éves kor felett. Fontos az évenkénti klinikai emlővizsgálat, a havonkénti önellenőrzés, a kockázatokkal kapcsolatos konzultáció. A mammográfiás vizsgálat a legjobb a korai felismerésre, habár egyetlen orvosi teszt sem nyújt 100 %-os biztonságot. A legfőbb kockázati tényezők: életkor, családi anamnézis, a menstruáció korai jelentkezése, késői gyermekvállalás (25 vagy 35 év felett), ha valaki nem szül, hormonpótló kezelés, orális fogamzásgátlók használata. Bizonyos életmódbeli tényezők is növelhetik a kockázatot, mint pl. a magas zsír- és alacsony rosttartalmú táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A mellrák kezelésének alapvető lehetőségei: műtét, sugárkezelés, kemoterápia és bizonyos kísérleti szakaszban levő módszerek.

Évente mintegy 1 400 férfinál jelentkezik a betegség, akik közül 400-an halnak meg.

Animáció: HaziPatika.com

2008.10.20 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések