Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okozhatnak depressziót, de boldoggá is tehetnek egyes baktériumok

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia

A baktériumok hatással vannak az agyunkban zajló vegyi folyamatok egyensúlyára, ezáltal változást okozhatnak viselkedésünkben.

A macskaürülékben megtalálható Toxoplasma gondii nevű parazita például szembetűnő viselkedésbeli változásokat okozhat az arra hajlamos embereknél. Dr. Nicky Boulter, a Sydney Műszaki Egyetem fertőzéskutatója az alábbi tapasztalatokról számolt be: "A fertőzött férfiaknál azt vettük észre, hogy rövidebb ideig képesek figyelni, könnyebben szegnek meg szabályokat és vállalnak kockázatot. A nők viszont nyitottabbak, barátságosabbak és ledérebbek lesznek."

A Mycobacterium vaccae nevű talajbaktériumot a prosztatarák kezelésével kapcsolatban vizsgálták a kutatók, de a kísérletek során azt tapasztalták, hogy a páciensek kedélyállapotára is kedvező hatással volt. Ezt a baktériumot bármelyikünk könnyen belélegezheti, vagy akár a kezünkre is kerülhet. Egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy antidepresszáns hatása mellett az agyat is serkenti: a fertőzött egerek kétszer olyan gyorsan végigmentek a labirintuson, mint a többiek.

Dr. Naomi Eisenberger, a California Egyetem pszichológusa harminckilenc önkéntest fertőzött meg egy kísérlet során a jól ismert E.coli nevű baktériummal, majd az alanyokkal kitöltetett egy kérdőívet. A válaszok alapján az derült ki, hogy a fertőzött személyek érdeklődése lankadt a számukra beígért pénzbeli jutalom iránt, illetve kevésbé vágytak a más emberekkel való érintkezésre. Kiderült, hogy az agynak azok a részei, ahol a baktérium kifejtette hatását, a kockázatvállalásra való hajlandóság szabályozásáért felelősek.

2011.02.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések