Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okoz-e rákot a fém csípőimplantátum?

kategória: Reumatológiai problémák

Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból. A kutatásban mintegy 41 ezer olyan páciens adatait dolgozták fel, akik úgynevezett fém a fémen típusú implantátummal rendelkeznek, és további mintegy 249 ezerét, akik más típusúval.


Az angliai és walesi csípő- és térdprotézis műtétek nyilvántartásából származó adatok elemzésekor a kutatók a beültetést követő hét évre koncentráltak. Nem találtak bizonyítékot bármilyen ráktípus kialakulásának a megnövekedett kockázatára. A Bristoli és Exeteri Egyetemek szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bizonyos ráktípusok lappangási ideje hosszú, ezért mindenképpen szükség lesz a hosszú távú tanulmányozásra a biztos eredmények megszerzése, illetve az ortopédiai fémek hatásának vizsgálata céljából - olvasható a BBC internetes oldalán.

A növekvő rákkockázat azonban csak egyike a fémből készült csípőimplantátumokhoz kapcsolódó félelmeknek. Ezekben a műszerekben ugyanis a fémből készült ízületi fej fém ízületi árokba dörzsölődik, ezáltal pedig mérgező anyagok, fémionok juthatnak a véráramba, ennek következtében károsodhat az izomzat, a csontozat, és akár az idegrendszer is. A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket felügyelő hatóság (MHRA) februárban figyelmeztetést adott ki: a szigetországban 49 ezer páciensnél kellene évente vérvizsgálattal ellenőrizni, hogy nem kerültek-e fémanyagok a szervezetébe. Ugyanakkor hozzátette, "kicsi a valószínűsége" annak, hogy az implantátumok komplikációkat okoznak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.07 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki béke, testi egészség

El tudja képzelni magáról, hogy lótuszülésbe helyezkedik a földön egy párnán, behunyja a szemét, a légzése lelassul, és tisztán és elnyújtva ismétli az "Om" szótagot? Ha olyan tisztelettel tekint a testére, mint a lélek templomára, akkor kezdheti is.

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések