Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okoz-e rákot a fém csípőimplantátum?

kategória: Reumatológiai problémák

Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból. A kutatásban mintegy 41 ezer olyan páciens adatait dolgozták fel, akik úgynevezett fém a fémen típusú implantátummal rendelkeznek, és további mintegy 249 ezerét, akik más típusúval.


Az angliai és walesi csípő- és térdprotézis műtétek nyilvántartásából származó adatok elemzésekor a kutatók a beültetést követő hét évre koncentráltak. Nem találtak bizonyítékot bármilyen ráktípus kialakulásának a megnövekedett kockázatára. A Bristoli és Exeteri Egyetemek szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bizonyos ráktípusok lappangási ideje hosszú, ezért mindenképpen szükség lesz a hosszú távú tanulmányozásra a biztos eredmények megszerzése, illetve az ortopédiai fémek hatásának vizsgálata céljából - olvasható a BBC internetes oldalán.

A növekvő rákkockázat azonban csak egyike a fémből készült csípőimplantátumokhoz kapcsolódó félelmeknek. Ezekben a műszerekben ugyanis a fémből készült ízületi fej fém ízületi árokba dörzsölődik, ezáltal pedig mérgező anyagok, fémionok juthatnak a véráramba, ennek következtében károsodhat az izomzat, a csontozat, és akár az idegrendszer is. A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket felügyelő hatóság (MHRA) februárban figyelmeztetést adott ki: a szigetországban 49 ezer páciensnél kellene évente vérvizsgálattal ellenőrizni, hogy nem kerültek-e fémanyagok a szervezetébe. Ugyanakkor hozzátette, "kicsi a valószínűsége" annak, hogy az implantátumok komplikációkat okoznak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.07 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések