Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okosít a magas vérnyomás eredményes kezelése?

kategória: Magas vérnyomás, Neurológia

Az biztos, hogy a magas vérnyomás miatt bekövetkező szélütés változóan súlyos mértékben károsítja a gondolkodó képességet, ám annak bizonyítása, hogy a vérnyomást csökkentő gyógyszeres kezelés javítaná az agyműködést, még további vizsgálatokat igényel.

Ha a vérnyomáscsökkentő gyógyszer megelőzi az agyi katasztrófát, és ezáltal az esetleg halállal végződő agyi károsodás nem alakul ki, a kezelés életmentő fontossága nem vitatható. Azzal kapcsolatban viszont, hogy a különböző vérnyomáscsökkentők befolyásolják-e a magas vérnyomású emberek gondolkodási képességét, már évek óta folyik a vita.

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt már közöltek egy olyan tanulmányt, amely az igazolta, hogy az idősödő afroamerikaiak számára rendelt vérnyomáscsökkentő tabletták pontos szedése 38 százalékkal csökkentette a szellemi képességek romlásának esélyét. Michael D. Murray és munkatársai 1900 idős nő és férfi vizsgálata nyomán kimutatták, hogy a magas vérnyomás eredményes csökkentése nemcsak a szélütés, hanem a szívinfarktus és a vesekárosodás kockázatát is mérsékelte, sőt kifejezetten javította a gondolkodás képességét is.
Azzal kapcsolatban is voltak kérdések, hogy a korosodás során mind gyakoribb gondolkodási zavarok milyen mértékben kapcsolódnak az idős embereknél ugyancsak gyakori vérnyomás-emelkedéshez. Ideggyógyászati vizsgálatok jelezték, hogy a memóriazavarok és más, gondolkodási feladatok jórészt az agyi vérellátással, az agyi erek állapotával függnek össze, de nehéz volt eldönteni, hogy az esetleges vérnyomás-emelkedésnek milyen szerepe van ebben.

2008-ban arra a megállapításra jutottak, hogy az öregek gondolkodó képességének romlása egyértelműen összefügg a magas vérnyomás jelenlétével. A kutatók igazolták, hogy a magas vérnyomású idős emberek számára főleg a hirtelen adódó, gyors döntéseket igénylő helyzetek megoldása válik igen nehézzé.
Most Ausztráliában Craig Anderson foglalta össze két széles körű vizsgálat adatait. Hangsúlyozta, hogy a gondolkodási képesség akkor maradt a legjobb, ha a vérnyomás első értékét, a szisztolés vérnyomást sikerült a legalacsonyabb szinten tartani a vizsgálatok időtartama alatt, de még további megfigyelésekre van szükség.
A magas vérnyomás kezelésével foglalkozó szakorvosok számára elgondolkoztató tanulmányt a The Lancet Neurology közölte.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések