Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okosít a magas vérnyomás eredményes kezelése?

kategória: Magas vérnyomás, Neurológia

Az biztos, hogy a magas vérnyomás miatt bekövetkező szélütés változóan súlyos mértékben károsítja a gondolkodó képességet, ám annak bizonyítása, hogy a vérnyomást csökkentő gyógyszeres kezelés javítaná az agyműködést, még további vizsgálatokat igényel.

Ha a vérnyomáscsökkentő gyógyszer megelőzi az agyi katasztrófát, és ezáltal az esetleg halállal végződő agyi károsodás nem alakul ki, a kezelés életmentő fontossága nem vitatható. Azzal kapcsolatban viszont, hogy a különböző vérnyomáscsökkentők befolyásolják-e a magas vérnyomású emberek gondolkodási képességét, már évek óta folyik a vita.

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt már közöltek egy olyan tanulmányt, amely az igazolta, hogy az idősödő afroamerikaiak számára rendelt vérnyomáscsökkentő tabletták pontos szedése 38 százalékkal csökkentette a szellemi képességek romlásának esélyét. Michael D. Murray és munkatársai 1900 idős nő és férfi vizsgálata nyomán kimutatták, hogy a magas vérnyomás eredményes csökkentése nemcsak a szélütés, hanem a szívinfarktus és a vesekárosodás kockázatát is mérsékelte, sőt kifejezetten javította a gondolkodás képességét is.
Azzal kapcsolatban is voltak kérdések, hogy a korosodás során mind gyakoribb gondolkodási zavarok milyen mértékben kapcsolódnak az idős embereknél ugyancsak gyakori vérnyomás-emelkedéshez. Ideggyógyászati vizsgálatok jelezték, hogy a memóriazavarok és más, gondolkodási feladatok jórészt az agyi vérellátással, az agyi erek állapotával függnek össze, de nehéz volt eldönteni, hogy az esetleges vérnyomás-emelkedésnek milyen szerepe van ebben.

2008-ban arra a megállapításra jutottak, hogy az öregek gondolkodó képességének romlása egyértelműen összefügg a magas vérnyomás jelenlétével. A kutatók igazolták, hogy a magas vérnyomású idős emberek számára főleg a hirtelen adódó, gyors döntéseket igénylő helyzetek megoldása válik igen nehézzé.
Most Ausztráliában Craig Anderson foglalta össze két széles körű vizsgálat adatait. Hangsúlyozta, hogy a gondolkodási képesség akkor maradt a legjobb, ha a vérnyomás első értékét, a szisztolés vérnyomást sikerült a legalacsonyabb szinten tartani a vizsgálatok időtartama alatt, de még további megfigyelésekre van szükség.
A magas vérnyomás kezelésével foglalkozó szakorvosok számára elgondolkoztató tanulmányt a The Lancet Neurology közölte.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.07 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések