Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szex az okosság és a hosszú élet titka?

kategória: Gondolta volna?

Az aktív szexuális élet serkenti az agyműködést, és okosabbá tesz - a legújabb kutatási adatok szerint. A kutatók friss szerelmi kapcsolatban lévőkön végeztek vérvizsgálatokat, azokból kiderült, hogy esetükben az átlagosnál jóval aktívabb az idegsejtek termelődése - ez pedig rendkívül fontosak az általános jó egészségügyi állapot és a mentális éberség megőrzésének szempontjából.

A tudósok három különböző embercsoporton végeztek vérteszteket: friss szerelmeseken, régóta kapcsolatban élőkön és egyedülállókon. Az olasz Pavia Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a másik két csoport tagjaihoz képest az első csoportba tartozók esetében sokkal aktívabb volt az idegsejtek termelődése, ami azonban az idő előrehaladtával sajnos visszaáll eredeti állapotára - ebből is látszik, hogy az első fellángolás a legfontosabb.

"Az idegsejtek egészségének szempontjából a friss szerelmesek sokkal jobban teljesítettek, mint a régóta kapcsolatban élők és az egyedülállók" - írják a tudósok. Az eredmények szerint tehát a gyakori szexuális együttlétek nemcsak a stresszt csökkentik, de okosabbá is tesznek.  Madonna például - aki soha nem titkolta, mennyire szereti a szexet - 140-es intelligenciahányadossal büszkélkedhet, ami már a zsenihez közeli szintnek felel meg.

A kutatási eredményeket egy másik, a patkányok mentális egészségét vizsgáló amerikai kísérletsorozat is megerősítette. A Princeton Egyetemen végzett kísérletek során a tudósok két csoportra osztották a hím patkányokat: az egyik csoportban lévő hímek csak kéthetente egyszer élhettek szexuális életet, a többieknek azonban a hét minden napján szexelniük kellett. A kísérlet végére a szexuálisan aktívabb patkányok szervezetében nemcsak, hogy több idegsejt termelődött, de a stresszhormonszintjük is jelentősen csökkent.  A tudósok úgy gondolják, minél aktívabb valakinek a nemi élete, annál több idegsejtet termel.

A PLoS One című tudományos szaklapban publikált állatkísérletek eredményei szerint a szex stimulálja az agysejtek termelődését a hippocampusban, ami a memóriáért és a tanulási folyamatokért felelős agyi terület. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a stressz és a depresszió összezsugoríthatja a hippocampust, de a szex, úgy tűnik, erre is megoldást jelent. A szex emellett segíthet megelőzni az agysejtek pusztulását is.  "Vannak bizonyítékaink, amelyek arra utalnak, hogy a szexuálisan aktív idősek esetében kisebb lehet a demencia kialakulási esélye - mondta dr. Ghosh. - Ez azért van, mert a szex fokozza az agy vérellátását, ami javítja a szervezet oxigénszintjét. "

"A mágneses rezonancia vizsgálatok kimutatták, hogy orgazmus közben az agyban lévő idegsejtek sokkal aktívabbak és sokkal több oxigént használnak fel - közölte Barry Komisaruk, a Rutgers Egyetem pszichológus professzora. - Úgy tűnik, hogy minél aktívabbak az idegsejtek, annál több oxigént vesznek fel a vérből - tehát több oxigéndús vér jut az agyba, ami fontos tápanyagokkal látja el a különböző régiókat."

Az agysejtek működésének serkentésén kívül dr. Ghosh szerint a szex élesebbé is teszi a nők elméjét. Ez főleg a szexhormonoknak, különösen a tesztoszteronnak köszönhető, ami segít javítani a koncentrációt és a reakcióidőt. "Az oxitocinszint körülbelül 500-szorosára nő szex közben - ez pedig nemcsak a relaxálásban, de az elalvásban is segíthet - magyarázta Tracey Cox, a Lovehoney.co.uk című erotikus online bolt kapcsolati szakértője. - Felméréseink szerint azok a férfiak, akiknek hetente legalább háromszor van orgazmusuk, sokkal tovább élnek, mint azok, akik hetente csak egyszer vagy egyszer sem elégülnek ki."

2013.03.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések